Εκ γενετής σημάδια: Ποια είναι τα πιο συχνά;

  • Iatropedia
Τα εκ γενετής σημάδια συχνά προκαλούν την έντονη ανησυχία αλλά δεν είναι πάντα επικίνδυνα για την υγεία. Δείτε ποια είναι τα πιο συχνά και πως αντιμετωπίζονται.

Ένα σημάδι είναι ένα έγχρωμο σήμα πάνω ή κάτω από το δέρμα που εμφανίζεται κατά τη γέννηση ή αναπτύσσεται αμέσως μετά. Κάποια σημάδια ξεθωριάζουν με το χρόνοενώ άλλά γίνονται πιο έντονα. Τα εκ γενετής σημάδια μπορεί να προκληθούν από τα επιπλέον κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στο δέρμα ή τα αιμοφόρα αγγεία που δεν αναπτύσσονται κανονικά. Τα περισσότερα σημάδια είναι ανώδυνα και ακίνδυνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν επιπλοκές.

Μπαλώματα

Τα μπαλώματα αποτελούνται από αιμοφόρα αγγεία που εμφανίζονται ως μικρά σημάδια στο δέρμα. Μπορούν να εμφανιστούν στο ένα τρίτο των νεογέννητων μωρών. Εμφανίζονται στο πίσω μέρος του λαιμού, μεταξύ των ματιών ή στο μέτωπο, στη μύτη, στο άνω χείλος, ή στα βλέφαρα.

Ένα ακόμη είναι το σημάδι που σταδιακά γίνεται πιο σκούρο και κοκκινωπό-μοβ με την ηλικία.

Οι λεκέδες προκαλούνται από διεσταλμένα τριχοειδή αγγεία και εμφανίζονται σε περίπου τρία στα 1.000 μωρά. Η θεραπεία γίνεται με λέιζερ, μοσχεύματα δέρματος και μακιγιάζ συγκάλυψης.

Κηλίδες

Οι κηλίδες είναι οβάλ και συνήθως βρίσκονται στον κορμό, στους γλουτούς και στα πόδια και γενικά δεν θεωρούνται πρόβλημα. Συμβουλευτείτε τον ειδικό εάν το παιδί σας έχει πολλά σημεία.

Φράουλα

Τα αιμαγγειώματα είναι μικρά πολλά μαζί αιμοφόρα αγγεία. Εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος, συνήθως στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στην πλάτη, ή στο στήθος. Μπορεί να είναι κόκκινο ή μοβ και συμβαίνουν σε 2 από κάθε 100 μωρά που γεννιούνται.

Δεν απαιτείται θεραπεία, αλλά όταν αναπτύσσονται κοντά στο μάτι ή στο στόμα, ή σε μια θέση που μπορεί να αιμορραγούν ή μολυνθεί, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστούν ή να αφαιρεθούν.

πηγή:http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι τα σημάδια εκ γενετής;