Εισηγήσεις λοιμωξιολόγων: «Λουκέτο» στην εστίαση στις 10:00 και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10:30 το βράδυ

  • Γιάννα Σουλάκη
μέτρα
Μετά από δεύτερη μαραθώνια συνεδρίαση το απόγευμα της Πέμπτης, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατέληξαν στα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση, ως ύστατη προσπάθεια για την αναχαίτιση της πανδημίας. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αύριο Παρασκευή 30/10.

Ανάμεσα στα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί -και μένει να αποφασίσει ο πρωθυπουργός ποια από αυτά θα υιοθετήσει- είναι το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατορίων, καφέ) στις περιοχές επιπέδου 3 (πορτοκαλί) στις 10:00 το βράδυ και έως το πρωί τις 5:00 το πρωί της επόμενης μέρας.

Συμπληρωματικά εισηγούνται, επίσης, την απαγόρευση της κυκλοφορίας μισή ώρα αργότερα, δηλαδή, στις 10:30 μ.μ., ώστε να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο για τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στο «κόκκινο» αυτή τη στιγμή, δεν ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας εντός του νομού, οπότε το συγκεκριμένο μέτρο, εάν προκριθεί από την κυβέρνηση, θα συμπαρασύρει και το επίπεδο 4.

Άλλα σημαντικά οριζόντια μέτρα, δηλαδή για το σύνολο της Επικράτειας, τα οποία αποφάσισαν οι ειδικοί κρίνοντας ότι αυτά θα βοηθήσουν στον περιορισμό της πανδημίας, είναι:

  •  Γενικευμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και στα 4 επίπεδα κινδύνου, δηλαδή στο σύνολο της χώρας. Σήμερα ισχύει μόνο για το “πορτοκαλί” και το “κόκκινο” επίπεδο.
  • Επέκταση της τηλεργασίας σε ποσοστό έως και το 60%, όπου αυτή είναι εφικτή, στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες.
  • Απαγόρευση ερασιτεχνικών και ομαδικών αθλημάτων
  • Αύξηση της τηλεκπαίδευσης στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όλης της χώρας
  • Περιορισμός των μετακινήσεων και της κυκλοφορίας μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων και στις “πορτοκαλί” περιοχές, ώστε να μην μεταφέρεται ο ιός από τη μία περιοχή στην άλλη, επιβαρύνοντας “κίτρινες” ή “πράσινες” Περιφερειακές Ενότητες.

Οι προτάσεις για την εστίαση περιλαμβάνουν, όμως, και άλλα συνδυαστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως την αυστηρότερη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, τη χρήση μουσικής σε χαμηλή ένταση ώστε να μη διασπείρεται ο ιός με έντονες συνομιλίες μεταξύ των θαμώνων, αλλά και τον καλύτερο εξαερισμό των κλειστών χώρων.

Επίσης, προτείνεται η χρήση μάσκας και σε καθιστούς θαμώνες και η αφαίρεσή της μόνο όταν χρειάζεται να φάμε ή να πιούμε κάτι.

13 περιοχές της χώρας ανέβηκαν επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου σήμερα

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα σε 13 επιπλέον περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4, «κόκκινο», ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη.

Όπως ανέφερε, στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 κρούσματα και 4.459 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα. Αντίστοιχα, στη Λάρισα έχουμε 343 ενεργά κρούσματα και 721 στενές επαφές. Στη Ροδόπη καταγράφηκαν 217 ενεργά κρούσματα και 488 στενές επαφές που βρίσκονται σε καραντίνα.

Στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί» ανεβαίνουν από αύριο οι ΠΕ Πέλλας, Έβρου, Δράμας, Ξάνθης, Κιλκίς, Καβάλας, Πιερίας, Ημαθίας, Χαλκιδικής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν