Είχε όγκο στον εγκέφαλο και πίστευε ότι μιλούσε με… την Παναγία!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
όγκο
Μια 60χρονη Ισπανίδα έγινε ξαφνικά ένθερμη πιστή σε βαθμό που πίστευε ότι μιλούσε με την Παναγία. Στην πορεία, οι γιατροί βρήκαν ότι η γυναίκα είχε αναπτύξει επιθετικούς καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλό της και απέδωσαν σε αυτούς τα συμπτώματά της.

Η γυναίκα δεν ήταν ιδιαίτερα θρησκευόμενη, αλλά σε διάστημα δυο μηνών φίλοι και συγγενείς διαπίστωσαν μια θεαματική αλλαγή στην προσωπικότητά της. Απομονώθηκε κοινωνικά, άρχισε να διαβάζει μανιωδώς τη Βίβλο και τελικά είχε μυστικιστικές εμπειρίες. Όπως έλεγε, μπορούσε να δει, να ακούσει και να συνομιλήσει με την Παρθένο Μαρία.

Όταν οι γιατροί εξέτασαν τον εγκέφαλό της με μαγνητική τομογραφία και πήραν δείγματα εγκεφαλικού ιστού για βιοψία, διαπίστωσαν ότι έπασχε από πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, μια άκρως επιθετική μορφή καρκίνου.

Οι όγκοι ήταν πολύ μεγάλοι για να αφαιρεθούν χειρουργικά, έτσι η γυναίκα υποβλήθηκε μόνο σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Παράλληλα οι γιατροί τής χορήγησαν αντιψυχωσικά φάρμακα, επειδή μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα φάρμακα μπορεί να δράσουν θετικά στο γλοιοβλάστωμα.

Στη διάρκεια της παραπάνω θεραπείας διάρκειας πέντε εβδομάδων, τα θρησκευτικά οράματα της ασθενούς εξαφανίσθηκαν τελείως. Η γυναίκα τελικά πέθανε οκτώ μήνες μετά τη διάγνωση του καρκίνου της και οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Μούρθια, με επικεφαλής τον δρα Αλμπέρτο Καρμόνα-Μπαγιόνας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Neurocase».

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι πόσο συχνά οι άνθρωποι βιώνουν τέτοιες μυστικιστικές εμπειρίες και οράματα εξαιτίας εγκεφαλικών όγκων. Μια προηγούμενη μελέτη εκτίμησε ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις όγκους του εγκεφάλου (22%) σχετίζεται με τέτοιου είδους ψυχωσικά συμπτώματα.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ