Εγκρίθηκε και στη Βρετανία φάρμακο που αποτρέπει τις εξάψεις

  • Iatropedia newsroom
Εξάψεις, εμμηνόπαυση
Το φάρμακο θα μπορούσε να φέρει «επανάσταση» σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των γυναικών

Ένα φάρμακο που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι, σε ό,τι αφορά την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της, αποτρέποντας τις εξάψεις πήρε «πράσινο φως» και στη Βρετανία.

Το Veoza, γνωστό και ως fezolinetant, είχε ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ από τον Μάιο από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οι εξάψεις, που ονομάζονται επίσης αγγειοκινητικά συμπτώματα, επηρεάζουν περίπου το 70% των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες μπορεί ξαφνικά να αισθανθούν ότι ζεσταίνονται υπερβολικά, κάτι που συχνά έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, την άσκηση, τον ύπνο και την παραγωγικότητά τους.

Παρά τον τεράστιο αριθμό των γυναικών που επηρεάζονται, εδώ και δεκαετίες υπάρχουν λίγες ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) είναι η πιο αποτελεσματική, αλλά δεν ενδείκνυται για όλες τις γυναίκες, καθώς είναι ακατάλληλη για ορισμένες γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, θρόμβους αίματος ή με μη ρυθμισμένη υψηλή αρτηριακή πίεση. Ορισμένες γυναίκες, επίσης, εμφανίζουν παρενέργειες ή θα προτιμούσαν μια μη ορμονική εναλλακτική.

Το Veoza έχει εγκριθεί για χρήση σε γυναίκες που εμφανίζουν εξάψεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό MHRA δεν έχουν μελετηθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του σε γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών, επομένως δεν μπορεί ακόμη να γίνει σύσταση δόσης για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Το φάρμακο θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και θα είναι διαθέσιμο από τις 5 Ιανουαρίου, σύμφωνα την Astellas που το παράγει.

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης στο Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας της Βρετανίας για να επιτρέψει στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία μέσω του βρετανικού ΕΣΥ (NHS).

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Long Covid-19: Καταβολή, πόνοι και ψυχολογικά προβλήματα έως και δύο χρόνια μετά

Μύθοι και αλήθειες για τη γλουτένη και τι προκαλεί στον οργανισμό μας – Τι λένε οι ειδικοί

Πολύποδες στη χολή: Πώς αναπτύσσονται και πώς αντιμετωπίζονται