Έφτιαξαν βιβλίο με σελίδες-φίλτρα για καθαρό πόσιμο νερό στην στιγμή! (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Iatropedia
Ένα βιβλίο με σελίδες που μπορεί να αποκοπούν και να χρησιμοποιηθούν ως φίλτρο για να καθαριστεί και να γίνει πόσιμο νερό που αρχικά δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση, παρουσιάστηκε επισήμως στην 250ή σύνοδο της American Chemical Society, που έγινε στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Το “πόσιμο βιβλίο” συνδυάζει ειδικά επεξεργασμένο χαρτί με τυπωμένες σε αυτό πληροφορίες σχετικά με το πώς και γιατί πρέπει να φιλτράρεται το νερό. Οι σελίδες του περιέχουν νανοσωματίδια αργύρου ή χαλκού, που σκοτώνουν τα βακτηρίδια στο νερό καθώς αυτό περνά μέσα από το ειδικό χαρτί.

Η όλη διαδικασία είναι απλούστατη. Απλώς, σχίζεις μια σελίδα, ρίχνεις από πάνω το θολό ή εν γένει ύποπτο νερό που θέλεις να καθαρίσεις και η σελίδα-φίλτρο κατακρατά σχεδόν όλα τα μικρόβια.

Μια σελίδα μπορεί να καθαρίσει έως 100 λίτρα νερού και ένα βιβλίο μπορεί να φιλτράρει τις προμήθειες νερού ενός ανθρώπου για τέσσερα χρόνια. Οι σελίδες περιέχουν νανοσωματίδια αργύρου ή χαλκού, που σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς του νερού, καθώς αυτό διαπερνά τις σελίδες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τερέζα Ντάνκοβιτς του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον στο Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Βοστώνη, σύμφωνα με το BBC, πραγματοποίησαν δοκιμές σε διάφορες περιοχές με μολυσμένο νερό (σε Ν. Αφρική, Γκάνα και Μπανγκλαντές) κατά την τελευταία διετία. Το «βιβλίο» πέτυχε να απομακρύνει πάνω από το 99% των βακτηρίων (σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και το 100%), αφήνοντας το νερό τόσο καθαρό, όσο το νερό βρύσης σε μια ανεπτυγμένη χώρα.

Σε σχεδόν 700 εκατομμύρια εκτιμώνται οι άνθρωποι στη Γη που δεν μπορούν να πιουν καθαρό και ασφαλές νερό. Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, κυρίως παιδιά, επειδή πίνουν νερό με μικρόβια.

Η νέα τεχνολογία προορίζεται κυρίως για τις φτωχές χώρες, όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Θα μπορούσε όμως να αξιοποιηθεί από κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, όπου υπάρχει υποψία ότι το νερό μπορεί να μην είναι ασφαλές.

Προς το παρόν το βιβλίο παράγεται εργαστηριακά με το χέρι, αλλά μελλοντικά οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα παραχθεί μαζικά ως φθηνό εμπορικό προϊόν. Ήδη η Ντάνκοβιτς έχει ιδρύσει την μη κερδοσκοπική εταιρεία pAge Drinking Paper για να προωθήσει την ιδέα της.

Αλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι πρόκειται για μια ελπιδοφόρα τεχνολογία, όμως επεσήμαναν πως αν και το βιβλίο-φίλτρο φαίνεται να σκοτώνει τα βακτήρια, είναι ασαφές σε ποιό βαθμό κάνει το ίδιο με άλλους μικροοργανισμούς, όπως οι ιοί και τα παράσιτα.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και από http://www.bbc.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νερό είναι υγεία. Πόσο χρειάζεστε ανάλογα με το βάρος σας

Γιατί πρέπει να πίνετε νερό αμέσως μόλις σηκώνεστε το πρωί

Γιατί δεν πρέπει να βράζετε δεύτερη φορά το ήδη βρασμένο νερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν