ΕΔΟΕΑΠ: Με νέα απόφαση αποζημιώνει πλέον τα φάρμακα για την κρυοσυντήρηση ωαρίων

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΔΟΕΑΠ
Το Σωματείο Υποστήριξης Γονιμότητας «Κυβέλη» χαιρετίζει την πρωτοβουλία του ΕΔΟΕΑΠ, να εγκρίνει στο εξής την αποζημίωση φαρμάκων για την κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Η αποζημίωση φαρμάκων για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τον ΕΔΟΕΑΠ, αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία για χιλιάδες ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.  Όπως αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού η απόφαση λήφθηκε ειδικά για ογκολογικούς ασθενείς, αλλά και για ασφαλισμένες που επιλέγουν τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης για κοινωνικούς λόγους.

Η απόφαση αυτή του ΕΟΔΕΑΠ που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών στη διαδικασία κάλυψης των δαπανών για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τον καθιστά τον πρώτο ασφαλιστικό φορέα στη χώρα μας που αναλαμβάνει αυτήν την πρωτοβουλία, δείχνοντας ουσιαστικά το δρόμο και στους υπόλοιπους.

Η αποζημίωση της δαπάνης φαρμάκων για την κρυοσυντήρηση ωαρίων έρχεται να καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό του ισχύοντος πλαισίου που δεν έχει προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες των ασφαλισμένων και στις απαιτήσεις ενός κοινωνικού περιβάλλοντος που εξελίσσεται συνεχώς.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σωματείου «Κυβέλη», κα. Δήμητρα Δρακοπούλου, αναφέρει:

«Κατά την άποψή μου είναι μια απόφαση – σταθμός που θα έχει ευεργετικές συνέπειες και θα προσφέρει πολύ σημαντικές επιλογές και λύσεις σε γυναίκες και ζευγάρια που αντιμετωπίζουν ζητήματα γονιμότητας. Σίγουρα θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο και να οριστούν με σαφήνεια οι απαιτούμενες προδιαγραφές, ωστόσο θα ήταν ευχής έργο το δρόμο που χαράζει ο ΕΔΟΕΑΠ να τον ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι ασφαλιστικοί φορείς στην Ελλάδα, ώστε να έχουμε την ευρύτερη δυνατή πληθυσμιακή κάλυψη».