ΕΔΟΕΑΠ: Ενημερωτική ημερίδα για τη σωστή χρήση  των αντιβιοτικών και των εμβολίων

  • Ρούλα Τσουλέα
ημερίδα
Θα διεξαχθεί την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 το μεσημέρι και η παρακολούθηση θα γίνει υβριδικά.

Ημερίδα για την σωστή χρήση των αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων διοργανώνει ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης & Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024. Η παρακολούθηση μπορεί να γίνει δια ζώσης ή διαδικτυακά (υβριδικά). Θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 2 μ.μ. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, την συνδιοργανώνει μαζί με:

  • Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)
  • Τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ)
  • Την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας (ΕΕΧ)

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της  πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια», που διενεργείται επί δέκα έτη από το ΕΔΔΥΠΠΥ σε συνεργασία με τον ΙΣΑ.

Σκοπός της εκστρατείας είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και εν τέλει η αφύπνιση των πολιτών για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων. Η χώρα μας κατέχει θλιβερή πρωτιά παραμένοντας από το 2011 πανευρωπαϊκά πρώτη στην άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών. Το επακόλουθο είναι η δημιουργία υψηλού ποσοστού ανθεκτικών μικροβίων.

Το γεγονός ότι δεν αναμένεται να κυκλοφορήσουν στο εγγύς μέλλον νέα αντιβιοτικά, δραστικά στα νέα ανθεκτικά μικρόβια, καθιστά απόλυτη αναγκαιότητα να διαφυλαχθούν και να παραμείνουν αποτελεσματικά αυτά τα φάρμακα.

Οι ομιλητές 

Στην ημερίδα εισηγήσεις θα κάνουν διακεκριμένοι επιστήμονες:

  • Oι καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου, Κυριακή Κανελλακοπούλου και Μαρία Τσολιά
  • O καθηγητής του ΑΠΘ Συμεών Μεταλλίδης
  • H διευθύντρια ΕΣΥ Βησσαρία Σακκά.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ Σταύρος Καπάκος και ο αρχίατρος του Οργανισμού Εμμανουήλ Ανδρεάδης.

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με τους δημοσιογράφους και το κοινό. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με προβολή της ταινίας μικρού μήκους «41 βαθμοί Κελσίου». Στην ταινία αποτυπώνονται με χιούμορ οι επιπτώσεις της παραπληροφόρησης και της άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών.

Την ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν οι ασφαλισμένοι του Οργανισμοί. Θα διεξαχθεί στην οδό Σισίνη 18, στον α’ όροφο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν την ημερίδα ΕΔΩ.

Φωτογραφία: iStock