ΕΔΑΕ: Ενημερωτική εκστρατεία «Δεν είναι τρίχες. Είναι τα μαλλιά σου!»

  • Ρούλα Τσουλέα
τριχόπτωση
Στόχος της είναι να ενημερωθεί ο κόσμος ότι η τριχόπτωση είναι ιατρικό πρόβλημα και χρειάζεται κατάλληλη θεραπεία.

Οι παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής και η τριχόπτωση βρίσκονται στο επίκεντρο νέας ενημερωτικής εκστρατείας της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ). Με κεντρικό σύνθημα «Δεν είναι τρίχες. Είναι τα μαλλιά σου!» η ΕΔΑΕ ενημερώνει το κοινό για την απώλεια τριχών, τις μορφές αλωπεκίας και τις νέες θεραπείες που δίνουν λύσεις.

Κυρίως όμως καθιστά σαφές ότι ο μόνος ειδικός για την σωστή αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων είναι ο δερματολόγος ιατρός, στον οποίο πρέπει να απευθύνονται όσοι παρατηρούν έντονη τριχόπτωση ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση και να δοθεί εξατομικευμένη  θεραπεία.

Όπως αναφέρει η ΕΔΑΕ, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα άνδρες και μία στις τέσσερις γυναίκες παρουσιάζουν εμφανή αραίωση των μαλλιών τους πριν τα 50 τους χρόνια. Το γεγονός αυτό μπορεί να  επιβαρύνει την ψυχολογία τους, οδηγώντας πολλούς (ιδίως τις γυναίκες) ακόμα και στην κατάθλιψη.

Η ενημερωτική εκστρατεία θα διαρκέσει όλο τον Μάρτιο. Έχει αρχίσει το ταξίδι της στα ερτζιανά και προβάλλεται σε πάνελ στους σταθμούς του μετρό και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Instagram).

Έγιναν επίσης συνεντεύξεις γιατρών σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, με στόχο να λυθούν όλες οι απορίες του κοινού για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Τέλος, η ενημερωτική εκστρατεία για το τριχωτό της κεφαλής και όλες οι σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΕΔΑΕ.

Όχι σε λύσεις σε μη εξειδικευμένους χώρους 

«Με την καμπάνια αυτή η ΕΔΑΕ στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας, που αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα της απώλειας των τριχών και συχνά αναζητούν λύσεις σε μη εξειδικευμένους χώρους όπως κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς ακόμα και καταστήματα καλλυντικών, ζητώντας συμβουλές από μη ειδικούς, αισθητικούς, κομμωτές κ.ά. με αποτέλεσμα να μην λύνεται το πρόβλημα αλλά αντίθετα πολύ συχνά να χειροτερεύει», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ Ιωάννης Μπάρκης.

Και καλεί τους πάσχοντες να επισκέπτονται τον δερματολόγο,  ο οποίος «είναι ο μόνος ειδικός γιατρός, που έχει σπουδάσει και εξειδικευτεί στις παθήσεις και στις θεραπείες του τριχωτού της κεφαλής».