Ε.Σ.Α.μεΑ.: Υπερ – μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 4% για την διευκόλυνση προσβασιμότητας σε κτίρια με νέο νόμο

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΑΜΕΑ
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) εκφράζει την ικανοποίησή της για τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή και η οποία διευκολύνει την προσβασιμότητα σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Ρύθμιση που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης 4/10/23 στη Βουλή ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας κλπ.» φέρνει υπερμειωμένο συντελεστή 4% για την εκτέλεση εργασιών που διευκολύνουν την προσβασιμότητα σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

Συγκεκριμένα με τη συγκεκριμένη τροπολογία, στην ουσία θεσπίζεται νέος υπερμειωμένος συντελεστής 4% για την εκτέλεση εργασιών που προορίζονται αποκλειστικά για την υπέρβαση ή απομάκρυνση αρχιτεκτονικών στοιχείων και λοιπών σταθερών και μη εμποδίων που περιορίζουν την κινητικότητα ατόμων με αναπηρία, σε κτίρια δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια.

«Η μείωση αυτή του ΦΠΑ αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΕΣΑμεΑ και της ΕΟΚΑ (Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων) καθώς χαμηλώνει το κόστος για τη δημιουργία προσβασιμότητας. Η ΕΣΑμεΑ θα παρακολουθήσει στενά την υλοποίηση αυτού του μέτρου», αναφέρει η Συνομοσπονδία των Αναπήρων, με ανακοίνωσή της.

Τι προβλέπει ακριβώς ο νέος νόμος

Η τροπολογία που φέρει τίτλο: «Συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 21, προσθήκη παρ. 55 στο Κεφάλαιο Α και προσθήκη παρ. 11 στο Κεφάλαιο Β του Παραρτήματος III του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», προβλέπει συγκεκριμένα, «εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. τέσσερα τοις εκατό (4%) πράξεις παροχής υπηρεσιών βάσει συμβάσεων για εργασίες που προορίζονται αποκλειστικά για υπέρβαση απομάκρυνση αρχιτεκτονικών εμποδίων που περιορίζουν κινητικότητα ατόμων αναπηρία, κτίρια δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον».

Ο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αυτές διαμορφώνεται στο 3% στα νησιά, όπου εφαρμόζεται μειωμένος κατά 30% συντελεστής.