Δύο νεκροί από γρίπη τις τελευταίες μέρες – 4 συνολικά στη μακάβρια λίστα αυτού του χειμώνα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Εκ των 4 που κατέληξαν από επιπλοκές της γρίπης αυτό το χειμώνα, οι 3 νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ και ο ένας σε απλό δωμάτιο ενώ οι δύο τελευταίοι έχασαν τη μάχη τις τελευταίες ημέρες. Αυτό στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή πάντως, είναι το γεγονός ότι από τα πιστοποιημένα κρούσματα γρίπης, μόνο το 9% έχει εμβολιαστεί με το αντιγριπικό. Το iatropedia επικοινώνησε με τον παθολόγο λοιμοξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα και σας ενημερώνει...

Αναφέρουν στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επαγρύπνησης του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Κατά την εβδομάδα 2/2019 (07–13 Ιανουαρίου 2019) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή
παραμένουν σε αυξημένα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 1/2019.  Κατά την εβδομάδα 2/2019 στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 138 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 39 (28,3%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου.

Α. Τα 33 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄αυτών τα 12 (36,4%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 21 (63,6%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Από την εβδομάδα 40/2018 έως και την εβδομάδα 2/2019 (07–13 Ιανουαρίου 2019) καταγράφηκαν 36 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 35 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Εξ’ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 3 (9%).

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 3 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα.
Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Οι ιοί της γρίπης στο παγκόσμιο «μικροσκόπιο»

Όπως αναφέρει στο Iatropedia ο παθολόγος- λοιμιωξολόγος Σωτήρης Τσιόδρας καθώς φέτος υπερισχύει πάλι η γρίπη τύπου Α και δη ο Η1Ν1, περιμένει έξαρση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και για τον λόγο αυτό συστήνει ακόμα και τώρα τον εμβολιασμό όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα θύματα ήταν ανεμβολίαστα.

Γρίπη: Πρόληψη, αντιμετώπιση, ποιοι κινδυνεύουν και πότε να πάτε στο νοσοκομείο!

Οι ηλικίες πάντως των 35 που έχουν πιστοποιηθεί επισήμως ως κρούσματα κυμαίνονται από 39-70 ετών και έχει εμβολιαστεί μόλις το 9%, δηλαδή 3.