Δύο ασθενείς νεκροί στην Ινδία από ιό που προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες

  • Ρούλα Τσουλέα
πυρετός του δάσους
Ο ιός προκαλεί μία ασθένεια που λέγεται πυρετός (ή νόσος) του δάσους Kyasanur και προκαλεί επίσης αιμορραγίες.

Μία επικίνδυνη νόσος που προσβάλλει 400-500 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο κόστισε τη ζωή δύο ανθρώπων και έχει προσβάλλει δεκάδες άλλους στην Ινδία. Η ασθένεια λέγεται πυρετός του δάσους Kyasanur και προκαλείται από επικίνδυνο αιμορραγικό ιό.

Τα θύματά του εντοπίζονται στη νότια Ινδία. Συνολικώς έχουν μολυνθεί 51 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών.

Ο πυρετός του δάσους Kyasanur μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων τσιμπουριών ή με την άμεση επαφή με μολυσμένο ζώο. Συνήθως το ζώο αυτό είναι άρρωστος ή νεκρός πίθηκος, αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Ο ιός μπορεί να μολύνει και μεγάλα ζώα, όπως κατσίκες, αγελάδες και πρόβατα. Τα ζώα αυτά όμως έχουν περιορισμένο ρόλο στη μετάδοση της νόσου. Από το 1957 που αναγνωρίστηκε ο υπαίτιος ιός έως σήμερα δεν έχει αναφερθεί περιστατικό μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων.

Εργαζόμενοι στα δάση

Οι δύο ασθενείς που πέθαναν εξαιτίας του στην Ινδία ήταν μία 18χρονη από την περιφέρεια Shivamogga και ένας 79χρονος από την πόλη Udupi. Στην Shivamogga έχουν επίσης αναφερθεί άλλα 12 κρούσματα. Άλλοι 34 ασθενείς έχουν νοσήσει στην περιφέρεια Uttara Kannada και τρεις στην Chikkamagaluru.

Ο πυρετός του δάσους Kyasanur αποκαλείται επίσης «πυρετός των πιθήκων». Οι πάσχοντες από αυτόν συνήθως είναι εργαζόμενοι μέσα ή κοντά σε δάση.

Οι αυξημένες εξάρσεις του στην Ινδία πιστεύεται ότι οφείλονται στην αποψίλωση των δασών. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να έρθουν οι άνθρωποι σε επαφή με τους κρότωνες (τσιμπούρια) ή με μολυσμένα άγρια ζώα. Ο Dr. Niraj, αξιωματούχος της Υγείας στην Uttara Kannada, προειδοποίησε τους κατοίκους να αποφύγουν τις δασικές περιοχές κοντά στα χωριά όπου καταγράφηκαν κρούσματα.

Όσοι υποχρεωτικώς πρέπει να μπουν στο δάσος, αλείφονται με απωθητικό έλαιο στα εκτεθειμένα σημεία του σώματος, για να αποφύγουν τα τσιμπήματα.

Φωτογραφία: iStock