Δραστική με …εξαιρέσεις! Ποια φάρμακα θα συνταγραφούνται τελικά κανονικά

  • Iatropedia
Μπορεί να έγινε πολύς ντόρος για το θέμα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία καθότι οι ασθενείς θα παίρνουν πια φάρμακα που μπορεί και να μην τα γνωρίζουν, την τελευταία στιγμή όμως φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες για να αποτραπούν τα χειρότερα. Εγκύκλιος του υπουργείου υγείας που προωθείται προς υπογραφή, περιλαμβάνει πολλές εξαιρέσεις. Διαβάστε ποια φάρμακα θα συνεχίζουν τελικά να συνταγογραφούνται κανονικά με την εμπορική τους ονομασία.

Η εγκύκλιος που ετοιμάζεται δια χειρός Μάριου Σαλμά και διέρρευσε, φαίνεται ότι …ελαφρύνει κάπως το μέτρο που επιβάλει συνταγογράφηση μόνο με δραστική ουσία. Μέτρο που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην τσέπη των ασθενών δεδομένου ότι για να πάρουν το φάρμακο που επιθυμούν θα πρέπει να βάλουν πολύ το χέρι στην τσέπη. Διαφορετικά θα αναγκαστούν να πάρουν το φθηνότερο γενόσημο που θα τους δοθεί από τον φαρμακοποιό καθώς το φθηνότερο είναι αυτό που θα αποζημιώνεται.

Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής φαίνεται ότι αφήνουν ένα παράθυρο να συνταγογραφούνται περισσότερα σκευάσματα με την εμπορική τους ονομασία.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο που προωθείται από το υπουργείο Υγείας:

Εξαιρούνται από τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία μεταξύ άλλων «ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων όπως ινσουλίνες, παράγωγα αίματος, εμβόλια, βιοτεχνολογικά προϊόντα και τα συνδυασμένα προϊόντα που δεν είναι άμεσα υποκαθιστούμενα κα ανταλλάξιμα. Εξαιρούνται επίσης φάρμακα «στενού θεραπευτικού εύρους» όπως : acenocumarol, carbamazepime, cyclosporine, digoxin, levothyroxine, procainamide, theophyllines κ.λ.π. Εξαιρούνται ακόμη τα φάρμακα με υψηλή τοξικότητα ( χημιοθεραπευτικά) και ειδικές περιπτώσεις φαρμάκων που αφορούν την επιληψία, την ψύχωση, την σχιζοφρένεια, το άσθμα και τα χρόνια εκφυλιστικά και αυτοάνοσα νοσήματα.

Παράλληλα εξαιρούνται από τη δραστική τα φάρμακα για παιδιά για εγκύους και για άτομα άνω των 67 ετών. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις και όσοι είναι επαρκώς και αποτελεσματικώς ρυθμισμένοι. Εκτός αυτών από τη συνταγογράφηση με δραστική μένουν εκτός οι πρώτες συνταγές για ασθενείς με χρόνια πάθηση, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πάντα τη δραστική αλλά θα επιλέγεται συγκεκριμένο φάρμακο. Στην συνέχεια αν υπάρξει ορθή ρύθμιση με το φάρμακο αυτό, διατηρείται η επιλογή αυτή υποχρεωτικώς με την αναγραφή πλέον της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου της πρώτης φοράς. Το σκεύασμα δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Να σημειωθεί ότι από τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία εξαιρείται (από την πρώτη στιγμή) το 15% των συνταγών των γιατρών.

Πάντως το συγκεκριμένο μέτρο φαίνεται ότι έχει φέρει στο προσκήνιο μια υπόγεια κόντρα μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών. Από τη μία οι γιατροί είναι κάθετα αντίθετοι με τη δραστική ουσία διότι θεωρούν ότι χάνουν τον επιστημονικό έλεγχο στους ασθενείς τους και από την άλλοι οι φαρμακοποιοί επιθυμούν τη δραστική και επιχειρηματολογούν υπέρ αυτού του μέτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν