Δραματική έκκληση Κίττα για τα φάρμακα! Από αύριο τα αντικαρκινικά στα νοσοκομεία

  • Iatropedia
Μετά από αμέτρητες ημέρες ταλαιπωρίας για τους καρκινοπαθείς και απερίγραπτες πολιτικές προεκλογικές κόντρες στις πλάτες των ασφαλισμένων, η κατάσταση στο ΕΣΥ θα ομαλοποιηθεί πλήρως από αύριο Τετάρτη. Οι καρκινοπαθείς θα μπορούν πιο εύκολα να βρουν τις θεραπείες τους ενώ θα αυξηθούν και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ που θα παρέχουν τα ακριβά φάρμακα. Ταυτόχρονα μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής θα δίνονται σχετικές οδηγίες. Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας εξακολουθεί να κάνει δραματική έκκληση προς φαρμακοποιούς και εταιρείες να συμβάλουν στην εξομάλυνση της αγοράς φαρμάκων ώστε να διευκολυνθούν οι ασθενείς τις δύσκολες αυτές ώρες της χώρας. Εξάλλου η λύση που δόθηκε με τις εταιρείες που δεν παρέδιδαν τα φάρμακά τους λόγω χρεών, είναι προσωρινή και θα διαρκέσει μέχρι να σχηματισθεί κυβέρνηση και να δώσει οριστική λύση. Και αυτό διότι η συγκεκριμένη εταιρεία που διαθέτει σχεδόν το 80% των αντικαρκινικών φαρμάκων, θα πληρώνεται μετρητά το επόμενο διάστημα για τη διάθεση των φαρμακευτικών της προϊόντων.

Συγκεκριμένα μετά τις συνεννοήσεις του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Χρήστου Κίττα με τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και όλο το μηχανισμό του υγειονομικού συστήματος η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως μέχρι αύριο Τετάρτη στα Νοσοκομεία, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και στις ιδιωτικές κλινικές μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Οι εταιρείες που θα παραδίδουν φάρμακα και ειδικά μία συγκεκριμένη που δεν έδινε τα φάρμακά της λόγω υπέρογκων χρεών, θα πληρώνονται αμέσως. Κάτι που θα γίνεται βέβαια μέχρι να ορκιστεί η επόμενη κυβέρνηση.

Εκτός αυτού τα δύο φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα θα αυξηθούν και θα γίνουν τέσσερα ενώ ένα θα λειτουργεί και στη συμπρωτεύουσα ώστε να μπορούν οι καρκινοπαθείς να παίρνουν τα ακριβά φάρμακα.

Ο κ.Κίττας πάντως δεσμεύεται ότι εντός των ημερών θα ανοίξουν και άλλα ανάλογα φαρμακεία και στην περιφέρεια. Όπως αναφέρει: «σε λίγες μέρες θα φροντίσουμε ώστε να υπάρχουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε άλλες πόλεις τις επικράτειας».

Παράλληλα εντός των επόμενων δύο ημερών θα γνωστοποιηθεί μία τηλεφωνική γραμμή που θα μπορούν να επικοινωνούν όλοι ώστε να κατευθύνονται στο σωστό είτε νοσοκομείο είτε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση.

Ωστόσο αγκάθι εξακολουθεί να είναι η υπόθεση των φαρμακοποιών που συνεχίζουν να μη δίνουν με πίστωση φάρμακα σε όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα σκοπεύουν να μη διακόψουν εάν δεν αποπληρωθούν και τα χρέη των προηγούμενων ετών.

Άλλωστε δεν είναι ικανοποιημένοι με τα όσα τους έδωσε και θα τους δώσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Πάντως για την αποπληρωμή των οφειλών των προηγούμενων ετών δεν φαίνεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μπορεί να δώσει τη λύση.

Όμως σύμφωνα με τον Χρήστο Κίττα έχουν πληρωθεί οι υποχρεώσεις προς τους φαρμακοποιούς, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου 2012. Για τον Μάρτιο έχουν καταβληθεί 200εκ. που αντιπροσωπεύουν το 70-75% περίπου του χρέους. «Υπάρχουν τα 70 εκ. που απομένουν για να αποπληρωθεί η υποχρέωση μας για το μήνα Μάρτιο. Τα ποσά που χρειάζονται για την αποπληρωμή του Απριλίου, που δεν έχουν λογιστικοποιηθεί όμως ακόμα, και αυτά είναι διαθέσιμα» σημειώνει ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας.

Για το λόγο αυτό ο κ.Κίττας κάνει για μια ακόμα φορά έκκληση προς τους φαρμακοποιούς και κυρίως προς την ηγεσία των Συλλόγων τους, να λήξουν αυτήν την κινητοποίηση όσον αφορά στα φάρμακα των ασθενών.

«Είμαι βέβαιος ότι η ευαισθησία τους είναι τέτοια που θα τους οδηγήσει σε μια λύση του προβλήματος» καταλήγει ο υπουργός Υγείας.

Πάντως οι φαρμακοποιοί φαίνεται προς το παρόν να είναι αμετακίνητοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν