Δραματικές οι ελλείψεις νοσηλευτών στο ΕΣΥ!

  • Iatropedia
Οι δραμτικές ελλέιψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό που αντιμτωπίζουν τα Δημόσια Νοσοκομεία βλάπτουν σοβαρά την υγεία των ασθενών αλλά και των ίδιων των νοσηλευτών. Σύμφωνα με στοιχείααντιστοιχεί ένας νοσηλευτής ανά 25 ασθενείς κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ τη νύχτα τα πράγματα χειροτερεύουν αφού αντιστοιχεί 1 νοσηλευτής ανά 35 ασθενείς! Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατα τη διάρκεια του 42ου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου που έγινε στην Αλεξανδρούπολη.

Η προσκεκλημένη ομιλήτρια κ. Janet Davies καταξιωμένη νοσηλεύτρια διεθνούς φήμης και Εκτελεστική Διευθύντρια του Βασιλικού Κολλεγίου Νοσηλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal College of Nursing) της Μ. Βρετανίας, με τη διάλεξή της, εστίασε στην αναγκαιότητα για ασφαλή στελέχωση στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της υγείας ασθενών και πολιτών.

Οι διαλέξεις έγιναν από προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό με διεθνές κύρος και επιστημονική συμβολή, εμφυλλοχωρόντας νέες γνώσεις και τάσεις, δημιουργώντας κουλτούρα διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ Νοσηλευτών και άλλων έγκριτων Επιστημόνων.

Τα θέματα που προβλήθηκαν μέσα από τις ελεύθερες και τις ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις αφορούσαν κάθε ειδικότητα της νοσηλευτικής και συγκεκριμένα:

Τη Νοσηλευτική Εκπαίδευση, τη Ψυχική Υγεία, την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, την Καρδιολογία, τη Νοσηλευτική Μητρότητας και Παιδιού, την Παθολογική, τη Χειρουργική, την Ογκολογική Νοσηλευτική, τα Ηθικά και Δεοντολογικά Διλήμματα, τη Γεροντολογική Νοσηλευτική, τη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, την Υγιεινή και την Ασφάλεια Ασθενών, τη Νεφρολογική, την Αναισθησιολογική, την Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική, την Πληροφορική της Υγείας, τη Διαπολιτισμική Νοσηλευτική και τη Νοσηλευτική Αποκατάστασης.

Προτάσεις προς την Πολιτεία

Κατά την προγραμματισμένη ευρεία Συνδιάσκεψη του Ε.Σ.Ν.Ε μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο έγινε ανταλλαγή απόψεων για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Νοσηλευτικής. Κοινή συνισταμένη όλων είναι η ενότητα στην Νοσηλευτική, για τον επαναπροσδιορισμό κοινών στόχων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και για την ανάπτυξη της Νοσηλευτικής.

Οι Προτάσεις προς την Πολιτεία συνοψίζονται στα παρακάτω:

Άμεση Στελέχωση των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών με Νοσηλευτές, διότι η υποστελέχωση βλάπτει σοβαρά την υγεία ασθενών και νοσηλευτών

Ενιαία Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική Εκπαίδευση,

Υλοποίηση και Λειτουργία των Υπηρεσιών Π.Φ.Υ. με ενεργό δράση και συμμετοχή των Νοσηλευτών

Συμμετοχή των Νοσηλευτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα

Θεσμική και Νομική Κατοχύρωση των Νοσηλευτικών Πράξεων

Εξασφάλιση Ποιότητας & Ασφάλειας στο Εργασιακό Περιβάλλον

Αξίζει να σημειωθεί η εκφρασμένη ανάγκη των συνέδρων για αναγέννηση στη Νοσηλευτική και τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας για συναδελφικότητα, αλληλεγγύη και αξιοκρατία καθώς και για την αναγκαιότητα διασύνδεσης του ακαδημαϊκού με τον κλινικό χώρο.

Ο κεντρικός σκοπός του Συνεδρίου ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες Νοσηλευτές να εκφράσουν τις επιστημονικές και επαγγελματικές τους αναζητήσεις, τα πορίσματα και τα συμπεράσματά τους, μέσα από την έρευνα και την κριτική προσέγγιση της υπάρχουσας γνώσης.

Επιμέρους σκοπός ήταν η επιστημονική και επαγγελματική συνδιαλλαγή των γνώσεων και των εμπειριών μέσα από κάθε χώρο άσκησης της Νοσηλευτικής, ενώ παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα στους Νοσηλευτές να αποτυπώσουν ελεύθερα τις επιστημονικές τους απόψεις και αναζητήσεις, δίνοντας το στίγμα του τι απασχολεί την Ελληνική Νοσηλευτική την παρούσα κρίσιμη χρονική συγκυρία εν μέσω οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο συνέδριο συμμετείχε μεγάλος αριθμός συνέδρων από κάθε γεωγραφικό σημείο της Ελλάδας, αλλά και πολλοί συνάδελφοι μας από την Κύπρο.