Δώρο ζωής σε τέσσερις ασθενείς από γυναίκα που κατέληξε στο «Ερρίκος Ντυνάν»

  • Ρούλα Τσουλέα
δώρο ζωής
Η γυναίκα ήταν 54 ετών, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών. Τα ζωτικά της όργανα θα μεταμοσχευθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους τους χάρισε 54χρονης ασθενής που κατέληξε από εγκεφαλική αιμορραγία στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν.

Η άτυχη γυναίκα, που ήταν μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, ήταν κλινικά νεκρή. H οικογένειά της πήρε τηn γενναία απόφαση να κάνει «δώρο ζωής» σε άλλους ασθενείς, προσφέροντας τα ζωτικά όργανά της.

Ακολούθησε πολύωρη επιχείρηση για τη λήψη οργάνων, που κινητοποίησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ερρίκος Ντυνάν, υπό τη γενική εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος καθόρισε και την επιλογή των ληπτών.

Τελικά σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, στήθηκε μεγάλη «γέφυρα ζωής», μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η καρδιά της μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Το ήπαρ και ο ένας νεφρός της μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ο άλλος νεφρός της, τέλος, μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας.

Η ΜΕΘ του Ερρίκος Ντυνάν από την έναρξη της λειτουργία της έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων σώματος στη χώρα μας. Συνολικά έχει συμβάλλει στην αξιοποίηση σχεδόν 450 μοσχευμάτων, τα οποία έχουν χαρίσει ζωή σε ισάριθμο αριθμό συνανθρώπων μας.

Φωτογραφία: iStock