Δωρεάν ξανά από αύριο τα φάρμακα σε Αθήνα Πειραιά! Κλείνουν τα φαρμακεία μετά το Πάσχα;

  • Iatropedia
Σε κινητοποιήσεις επ΄ αόριστον σκοπεύουν να προχωρήσουν οι φαρμακοποιοί αμέσως μετά το Πάσχα εάν δεν αποπληρωθούν τα χρέη των Ταμείων που εκκρεμούν από το 2011. Όμως από αύριο Μ.Τρίτη θα δίνουν κανονικά δωρεάν τα φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε Αθήνα και Πειραιά.

Τουλάχιστον αυτή είναι η απειλή του Πανελλήνιου φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ο οποίος τονίζει ότι η Πολιτεία αθέτησε τις υποσχέσεις της για αποπληρωμή των οφειλομένων. Από την άλλη όμως οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά αποφάσισαν να εκτελούν κανονικά από αύριο 10/4 τις συνταγές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

«Η σταδιακή πληρωμή μέρους των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ (ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ), καθώς και η ευαισθησία του κλάδου απέναντι στους ασφαλισμένους λόγω εορτών, μας οδήγησε στην ανωτέρω απόφαση.

Ευελπιστούμε να δείξει αντίστοιχη ευαισθησία απέναντι στον κλάδο και η πολιτική ηγεσία του τόπου, εξοφλώντας όλες τις οφειλές των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων, για τα οποία εξακολουθούμε την άρση της πίστωσης (ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΔΕΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ)» σημειώνουν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά.

Ωστόσο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προετοιμάζει για μετά το Πάσχα κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα καθώς τονίζει ότι η πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία ταλαιπωρούν 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους αλλά και 12.000 φαρμακοποιούς με μια σειρά ημιτελών και ανεφάρμοστων αποφάσεων που αλλάζουν μέρα με την μέρα ενώ ταυτόχρονα οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα συνεχώς αυξάνονται.

Σε ότι αφορά τη δραστική ουσία οι φαρμακοποιοί υποστηρίζου ότι το Υπουργείο Υγείας εσπευσμένα αντέδρασε εφαρμόζοντας την δραστική ουσία με έναν ελλιπέστατο κατάλογο που βεβιασμένα κατάρτισαν οι αρμόδιοι φορείς . Παράλληλα με τον ίδιο ζήλο έθεσε σε εφαρμογή το νέο Δελτίο Τιμών , αδιαφορώντας για το αίτημα του κλάδου για μια μικρή παράταση προκειμένου να διατεθεί το παλιό στοκ . «Έτσι τα φαρμακεία που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις έχουν «εξοφληθεί» (!) υφίστανται άλλη μια οικονομική ζημιά».

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ επισημαίνουν ότι την ώρα που το φαρμακείο της γειτονιάς αποτελεί το καταφύγιο για τον ασφαλισμένο, τον ασθενή, τον ηλικιωμένο , τον έλληνα πολίτη, (πρόσφατη έρευνα της ΑLCO) η Κυβέρνηση αθετεί τις επίσημες δεσμεύσεις για πληρωμή των παλαιών χρεών προς τα φαρμακεία και ωθεί ένα κλάδο σε δυναμικές αντιδράσεις, παρά την θέληση του.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας κου Κουτρουμάνη, παρουσία των κ.κ. Σαχινίδη, Τιμοσίδη και Βουδούρη, οι παριστάμενοι δεσμεύθηκαν για την αποπληρωμή μέρους των οφειλομένων του ΟΠΑΔ έως τα τέλη Ιανουαρίου 2012.

«Οι φαρμακοποιοί σε ένδειξη καλής θέλησης και αντιλαμβανόμενοι την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας , αλλά και την ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων, ανέστειλαν τότε τις κινητοποιήσεις τους αναμένοντας την εξόφληση τους μέχρι την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου».

Όμως η πολιτεία φάνηκε για μια ακόμη φορά ανακόλουθη και μέχρι σήμερα δεν πληρώνει κανένα ποσό από τα οφειλόμενα του 2011 παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για πληρωμές που μένουν στα χαρτιά, σημειώνει ο κ.Αμπατζόγλου.

Σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες , εάν δεν πληρωθεί τουλάχιστον μέρος των οφειλομένων, ποσοστό περίπου 10% των φαρμακείων θα κλείσουν και οι συνέπειες στην παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης θα είναι καταστροφικές. Οι πρώτοι που θα θιγούν είναι οι ασφαλισμένοι.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας με σκοπό την πραγματοποίηση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων αορίστου διαρκείας με ταυτόχρονη αναστολή της πίστωσης σε όλα τα ταμεία που έχουν παλιά χρέη αλλά και σε όσα τα νέα χρέη ξεπερνούν τους πέντε μήνες. Η κινητοποίηση αυτή προγραμματίζεται αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα και θα είναι πανελλαδική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν