Δωρεάν και πάλι ειδική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού από τον ΕΟΠΥΥ!

  • Iatropedia
Έπρεπε να υπάρξουν αλλεπάλληλες αντιδράσεις από συλλόγους γυναικών με καρκίνο του μαστού για να αποφασίσει η κυβέρνηση να επαναφέρει την αποζημίωση μιας ειδικής εξέτασης της Oncotype DX που πραγματοποιούν καρκινοπαθείς και δείχνει εάν απαιτείται ή όχι χημειοθεραπεία.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πριν από λίγους μήνες (Μάιος 2013) η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα από τα Ταμεία του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε αιφνιδιαστικά να διακόψει την αποζημίωση της εξέτασης Oncotype DX, μια εξαιρετικά σημαντική διαγνωστική διαδικασία για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Και αυτό διότι δείχνει εάν θα πρέπει ή όχι να ακολουθηθεί χημειοθεραπεία. Μπορεί στόχος να ήταν το «κούρεμα» των δαπανών αλλά τελικά όπως όλα δείχνουν το σύστημα μάλλον επιβαρύνθηκε καθώς πραγματοποιήθηκαν χημειοθεραπείες σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού χωρίς να τις χρειάζονται. Και όλα αυτά βέβαια χωρίς να υπολογίσει κανείς το ψυχολογικό αλλά και το γενικότερο κόστος στην Υγεία των ασθενών αυτών.

Μετά από συνεχείς διαμαρτυρίες η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να επαναφέρει την αποζημίωση στη συγκεκριμένη εξέταση.

Σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού: «Σε εφαρμογή της απόφασης του Υπουργού Υγείας, που αφορά την αποδοχή των γνωμοδοτήσεων της Ολομέλειας του ΚΕ.Σ.Υ. σχετικά με τη διενέργεια της δοκιμασίας Oncotype DX, σας γνωρίζουμε ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρέχει στους ασθενείς ασφαλισμένους με συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις (γυναίκες με καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου), τη διενέργεια της δοκιμασίας “Oncotype DX”, όπως ίσχυε».

Με τη συγκεκριμένη γονιδιακή εξέταση οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού αποφεύγουν τις άσκοπες χημειοθεραπείες καθώς δείχνει στο γιατρό εάν υπάρχει περίπτωση μετάστασης αλλά και αν η χημειοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει στην πορεία εξάλειψης της νόσου. Να σημειωθεί ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα περίπου το 50% των γυανικών με καρκίνο του μαστού τελικώς δε χρειάζονται να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες καθώς αυτές δε θα συμβάλουν στην αποθεραπεία τους.

Και φαίνεται ότι τελικώς και το σύστημα υγείας επιβαρύνθηκε από τη διακοπή της εξέτασης καθώς σύμφωνα με μελέτη του τμήματος νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Αθηνών η διαγνωστική αυτή μέθοδος γλιτώνει από το σύστημα κοντά στα 5 εκατ. ευρώ το χρόνο από την άκοπη χρήση των χημειοθεραπευτικών σχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο πόλεμος των αριθμών στις απεργίες! Τι λέει ο Άδωνις για συμμετοχή- τι απαντούν οι γιατροί

Τα λάθη της διαθεσιμότητας! Οι χαμένες εξετάσεις και οι ξεχασμένες μισθοδοσίες

Γιατροί προς Άδωνι: «Υπουργέ χάσατε το στοίχημα! Για τι κατηγορούν τον υπουργό Υγείας

Πως θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας με τον ΕΟΠΥΥ! Τι αποκάλυψε ο Άδωνις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν