Δωρεάν αντισυλληπτικά για όλους εξήγγειλε ο Ανδρέας Ξανθός- Μακάρι να ισχύσει αυτό και για τα υπόλοιπα φάρμακα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την κάλυψη του κόστους του χαπιού της αντισύλληψης από τον ΕΟΠΥΥ, τόσο για τις ασφαλισμένες όσο και για της ανασφάλιστες γυναίκες στην Ελλάδα, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, που συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Γυναικεία Υγεία- Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία». Την ίδια ώρα εξάλλου, προωθεί διατάξεις που θα δυσκολέψουν την εισαγωγή στην Ελλάδα νέων καινοτόμων φαρμάκων που απευθύνονται σε καρκινοπαθείς και άλλους σοβαρά και χρόνια πάσχοντες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας: «Έχω κάνει ήδη μια διερεύνηση με τον ΕΟΠΥΥ και νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σύντομα στην ένταξη του χαπιού της αντισύλληψης στη θετική λίστα φαρμάκων που αποζημιώνονται και να αναλάβει φυσικά την ευθύνη της κάλυψης του ο ΕΟΠΥΥ και για τους ασφαλισμένους και για τους ανασφάλιστους πολίτες.

Νομίζω ότι το κόστος είναι διαχειρίσιμο. Το αντισυλληπτικό χάπι δεν μπορεί να θεωρείται σήμερα μια υπόθεση lifestyle. Είναι σημαντικό εργαλείο περιορισμού των εκτρώσεων και προφανώς η χρήση του πρέπει συνοδεύεται από μια καμπάνια ενημέρωσης και σεξουαλικής αγωγής που πρέπει να ξεκινάει από το σχολείο».

Σωστότατη η θέση του υπουργού Υγείας καθώς στην Ελλάδα διατηρούμε εδώ και δεκαετίες το ρεκόρ στις εκτρώσεις. Παρόλα αυτά, η αντίληψή του αυτή για την πρόληψη και την θεραπεία θα ήταν καλό να επεκτείνεται σε όλους τους «κλάδους» του φαρμάκου. Όπως μαθαίνουμε προωθούνται κανονικά τα μέτρα- θρίλερ για την εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων που θα στερήσουν από χιλιάδες Έλληνες την ελπίδα για ζωή!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν