Δείξε μου τις ρυτίδες σου να σου πω ποιος είσαι!

  • Iatropedia
Η Κοκό Σανέλ έχει πει: «η φύση σού δίνει το πρόσωπο που έχεις στα 20. Η ζωή διαμορφώνει το πρόσωπο που έχεις στα 30. Αλλά στα 50 έχεις το πρόσωπο που σου αξίζει». Η δυτική ιατρική επιβεβαιώνει ότι οι ρυτίδες μας δεν καθορίζονται αποκλειστικά από το μας DNA, αλλά επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας. Οι Κινέζοι θα έδιναν ακόμη μία ερμηνεία στο ρητό της θρυλικής σχεδιάστριας μόδας: Ότι Οι ρυτίδες Μας καθρεφτίζουν Στοιχεία ΤΟΥ χαρακτήρα Μας. Δείτε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι δείχνουνοι ρυτίδες για το χαρακτήρα μας.

Τoυ Στέλιου Αγγελίδη Δερματολόγου

Δύο διαφορετικές «αναγνώσεις», από την κινεζική παράδοση και τη δυτική ιατρική για να μάθεις όλα όσα ήθελες πάντα για τις λεπτές γραμμές.

Πώς σχηματίζονται οι ρυτίδες;

«Οι ρυτίδες σχετίζονται με την κληρονομικότητα, τον τρόπο ζωής και την περιποίηση του δέρματός μας». Σχηματίζονται και στις δύο στιβάδες του δέρματος:

στην εξωτερική, δηλαδή την επιδερμίδα, και στην εσωτερική, το χόριο.

Με την πάροδο των χρόνων αφενός η επιδερμίδα χάνει την ικανότητα να διατηρεί την υγρασία της, οπότε εμφανίζονται οι πρώτες λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Αφετέρου στο χόριο εκφυλίζονται οι πρωτεΐνες που δίνουν στο δέρμα σφριγηλότητα, δηλαδή το κολλαγόνο και η ελαστίνη, και οι ρυτίδες βαθαίνουν.

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ρυτίδων, οι δυναμικές ή ρυτίδες έκφρασης, που σχηματίζονται από τη σύσπαση των μυών, όταν π.χ. χαμογελάμε και οι στατικές, δηλαδή οι ​​μόνιμες ρυτίδες, που παραμένουν ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας. Καθώς περνούν τα χρόνια οι δυναμικές μετατρέπονται σε στατικές ».

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΡΥΤΙΔΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο.

Τι λένε οι Κινέζοι: Τις ονομάζουν «σφραγίδα του αυτοκράτορα», γιατί τις θεωρούν σημάδι σοφίας.

Οι συγκεκριμένες ρυτίδες εκφράζουν την έκπληξη που βιώνουμε όταν κάνουμε μια νέα ανακάλυψη – επομένως, κατά μία έννοια, συνδέονται με μαθήματα ζωής.

«Οι οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο ίσως δείχνουν ότι ανάμεσα στα είκοσι και τριάντα χρόνια σας αντιμετωπίσατε μια πρόκληση από την οποία όμως τελικά διδαχθήκατε κάτι»,.

«Οι οριζόντιες ρυτίδες στο μέτωπο ονομάζονται ρυτίδες άρνησης και έκπληξης.

Συγχρονη ιατρική

Δημιουργούνται κυρίως λόγω κληρονομικότητας αλλά και από τις γκριμάτσες που κάνουμε».

Το «πόδι της χήνας».

Τι λένε οι Κινέζοι:

Οι ρυτίδες στην εξωτερική γωνία του ματιού ανήκουν στις λεγόμενες «γραμμές της χαράς», που παρατηρούνται σε ανθρώπους θερμούς, συναισθηματικούς και θετικούς. «Η πρώτη μας εντύπωση από κάποιον που έχει τις γραμμές της χαράς στο πρόσωπό του είναι ενστικτωδώς θετική».

«Γιατί μόνο με το ανεπιτήδευτο χαμόγελο ρυτιδώνονται έτσι οι εξωτερικές γωνίες των ματιών μας».

Σύγχρονη ιατρική

Το «πόδι της χήνας», εκτός από φυσικά χαμόγελα, μπορεί να προδίδει και λάθη του παρελθόντος: «Όπως την αμέλειά μας να φοράμε γυαλιά ηλίου, γιατί όταν ο ήλιος μάς τυφλώνει, κάνουμε την επαναλαμβανόμενη κίνηση να μισοκλείνουμε τα μάτια, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται αυτές οι ρυτίδες.

Την ίδια κίνηση κάνουμε και όταν υπάρχουν προβλήματα όρασης που δεν έχουν αντιμετωπιστεί, π.χ. με διορθωτικούς φακούς, όπως η μυωπία ».

Ρυτίδες στο μεσόφρυο.

Τι λένε οι Κινέζοι:

Οι κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια συνδέονται με το θυμό και με την ικανότητά μας να τον διαχειριζόμαστε.

Αν η ρυτίδα είναι μόνο μία, είστε αρκετά οξύθυμη.

Αν είναι δύο, παρόλο που κυριεύεσαι συχνά από θυμό, προσπαθείς να τον ελέγξεις.

Αν οι ρυτίδες είναι τρεις, σύμφωνα πάντα με την κινεζική παράδοση, έχεις μάθει να διαχειρίζεσαι το θυμό σου και να μην τον εκδηλώνεις με πράξεις που ίσως αργότερα να μετανιώσεις.

Σύγχρονη ιατρική

«Οι συγκεκριμένες ρυτίδες συνδέονται με το συνοφρύωμα»,

«Οι άνθρωποι που είναι συνέχεια” τσαντίλες “τις έχουν σίγουρα καθώς και αυτοί που αμφισβητούν».

Οι «ρυτίδες του καπνιστή».

Τι λένε οι Κινέζοι:

Οι μικρές κάθετες ρυτίδες στο άνω χείλος δεν εμφανίζονται μόνο σε καπνιστές αλλά και σε ανθρώπους που για πολλά χρόνια έχουν παραγκωνίσει τις προσωπικές ανάγκες τους για χάρη των άλλων.

«Εμφανίζονται συνήθως γύρω στα σαράντα ή τα πενήντα χρόνια μας και αποτελούν ένδειξη ότι νιώθουμε απογοητευμένες, γιατί μέχρι τώρα ήμασταν τόσο αφοσιωμένες στη φροντίδα των γύρω μας που παραμελήσαμε τον εαυτό μας. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να εξετάσουμε τι έχουμε πραγματικά ανάγκη ».

Σύγχρονη ιατρική

«Δεν ονομάζονται τυχαία« ρυτίδες του καπνιστή ».

Το κάπνισμα συντελεί στο σχηματισμό ρυτίδων σε όλο το πρόσωπο, αλλά ειδικά οι “ρυτίδες του καπνιστή» είναι πέντε φορές πιθανότερο να εμφανιστούν σε όσους καπνίζουν ».

Οι ρινοπαρειακές ρυτίδες.

Τι λένε οι Κινέζοι:

Είναι οι ρυτίδες που εκτείνονται από τη βάση της μύτης μέχρι τα χείλη. Συνδέονται με το γέλιο και εμφανίζονται σε ανθρώπους κεφάτους, θετικούς, που εκτιμούν τη ζωή και που έχουν βρει τον προορισμό τους σε αυτήν.

Σύγχρονη ιατρική

Οι συγκεκριμένες ρυτίδες μπορεί να συνδέονται και με τη στάση ύπνου μας:

Μπορεί να είναι πιο έντονες σε κάποιον που κοιμάται μονίμως στο πλάι, γιατί με αυτό τον τρόπο το πρόσωπο πιέζεται πάνω στο μαξιλάρι και ζαρώνει.

«Γι ‘αυτό συνιστάται να κοιμόμαστε ανάσκελα, αν και για πολλούς ανθρώπους είναι πρακτικά δύσκολο να βολευτούν σε αυτήν τη στάση».

Στέλιος Αγγελίδης

Δερματολόγος

Διδάκτωρ Πανεπ. Αθηνών

http://www.narcissusangelidis.gr

https://www.facebook.com/NarcissusAngelidis