Δείτε τα πέντε σημάδια που προειδοποιούν για έμφραγμα!

  • Iatropedia
Γνωρίζετε ότι μπορείτε να πάθετε μια καρδιακή προσβολή και να μην αισθανθείτε καθόλου πόνους στο στήθος; Η καρδιακή προσβολή δεν παρουσιάζεται με τα ίδια συμπτώματα σε όλους και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα ύποπτα συμπτώματα του εμφράγματος.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Μια καρδιακή προσβολή, γνωστή ως έμφραγμα του μυοκαρδίου, συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για έμφραγμα, όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, το άγχος και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Αν και ο πόνος στο στήθος δεν συμβαίνουν σε κάθε καρδιακή προσβολή είναι το πιο χαρακτηριστικό και το πιο αναγνωρίσιμο σύμπτωμα. Το σφίξιμο στο στήθος είναι ένα ύποπτο σημάδι εμφράγματος. Εάν νιώσετε πόνους στο στήθος ή σφίξιμο θα πρέπει να καλέσετε το 166 αμέσως.

Ο πόνος και το σφίξιμο στο στήθος μπορεί να επεκτείνεται ή να αντανακλά σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως: η άνω κοιλιακή χώρα, ο ώμος, η πλάτη, ο λαιμός, τα δόντια ή το σαγόνι.

Συχνά οι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν μία ήπια δυσπεψία και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα πριν από μια καρδιακή προσβολή. Επειδή τα εμφράγματα συνήθως συμβαίνουν σε ηλικιωμένα άτομα που συνήθως έχουν προβλήματα δυσπεψίας δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα.

Αν ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, ειδικά αν δεν ασκήστε εκείνη τη στιγμή θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι προειδοποίησης των καρδιακών προβλημάτων. Εάν αισθανθείτε κρύο ιδρώτα ή υγρό δέρμα, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η νυχτερινή εφίδρωση είναι επίσης ένα συχνό σύμπτωμα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιάς.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας;

Πέντε συνήθειες που ραγίζουν την καρδιά!