Δείτε πως κάποιες συνήθειες »χτυπούν» το στομάχι!

  • Iatropedia
Οι ενοχλήσεις στο στομάχι αποτελούν τις πιο συνηθισμένες διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Πότε κάποιο φαγητό ''πέφτει'' βαρύ, πότε κάποια καούρα, πότε ένα ενοχλητικό σφίξιμο ή ένας πόνος που δεν φεύγει, ταλαιπωρούν ένα στους πέντε Έλληνες.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Ινστιτούτο Υγείας της ΗΠΑ τεκμηρίωσε ότι κάποιες συνήθειες, που υιοθετούν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι σε όλα τα μήκη τα πλάτη της υφηλίου μπορεί να πυροδοτήσουν τους πόνους και τις ενοχλήσεις στο στομάχι.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα ενοχοποιείται για τη δημιουργία πεπτικού έλκους αφού η νικοτίνη προκαλεί χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα µε αποτέλεσµα γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί συστήνουν να κόψετε την βλαβερή αυτή συνήθεια.

Aναψυκτικά με το φαγητό

Τα αναψυκτικά και τα αεριούχα ποτά πρέπει να αποφεύγονται γιατί μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία και παλινδρόµηση για το λόγο αυτό οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν να αποφεύγονται.

Από το τραπέζι στο κρεβάτι

Ένα από τα μεγαλύτερα ατοπήματα που κάνουν οι περισσότεροι είναι μετα το φαγητό να αφήνονται την αγκαλιά του Μορφέα

Η τακτική αυτή είναι ένα λάθος γιατί έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόµησης. Καλό είναι συνιστούν οι ειδικοί να ξαπλώνετε αφού περάσουν τουλάχιστον τρεις ώρες από το γεύμα.

Αλκοόλ

Πάν μέτρον άριστον .Έτσι και στην περίπτωση που καταναλώνετε ένα ποτηράκι παραπάνω να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού η υπερβολική κατανάλωσή του προκαλεί υπερέκκριση γαστρικού οξέος αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για γαστρίτιδα ή έλκους.

Φαγητό στο πόδι

Η κατανάλωση φαγητού στο πόδι βλάπτει σοβαρά το στομάχι. Όταν δεν μασάμε καλά την τροφή

καταπίνουμε μαζί και αέρα, µε αποτέλεσμα την πρόκληση πόνου στο στομάχι, φουσκώµατος και δυσπεψίας.

Πάντως οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι αν οι ενοχλήσεις στο στομάχι επιμένουν θα πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο γιατρό στην περίπτωση που:

παρουσιάζετε ξαφνική ανορεξία,

έχετε ανεξήγητη απώλεια βάρους,

δυσκολεύεστε κατά την κατάποση,

νιώθετε συχνούς πόνους στο πάνω µέρος της κοιλιάς ή έντονο κάψιµο στο στήθος

παρουσιάζετε χρόνια δυσπεψία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κάνουν για να δείχνουν νεότεροι άντρες και γυναίκες;

Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!

Bαμπίρ lift: Να το κάνω ή όχι;

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στο παιδί μου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν