Δείτε ποιες οι συχνότερες αιτίες θανάτου!

  • Iatropedia
Καρκίνος και καρδιαγγειακά επεισόδια είναι οι συχνότερες αιτίες θανάτου. Αυτά είναι τα αίτια που οδηγούν σε πρόωρο θάνατο πολλούς ανθρώπους. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πώς να προστατέψετε την υγεία σας και να θωρακίσετε τον οργανισμό σας προκειμένου να ζήσετε περισσότερο

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να αποφύγουν ένα πρόωρο θάνατο εξαιτίας μίας από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου. Η έγκαιρη διάγνωση και η άμεση θεραπεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών, αλλά μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισής τους εξ’αρχής. Οι πιο συχνοί λόγοι από τους oποίους πεθαίνει κάποιος είναι ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μολονότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι καρκίνου, ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη και του εντέρου ευθύνονται για περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων.

Ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής είναι η βασική αιτία εμφάνισης για το περίπου ένα τρίτο όλων των μορφών καρκίνου. Το κάπνισμα ευθύνεται σχεδόν για όλους τους καρκίνους του πνεύμονα, ενώ η κακή διατροφή έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του εντέρου, του παγκρέατος και του οισοφάγου. Επιπλέον η βαριά κατανάλωση αλκοόλ έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.

Ενώ υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να αποτρέψει πολλές περιπτώσεις καρκίνου, οι πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία, όπως ο εμβολιασμός και η διαλογή ως στόχο να μειώσει τις περιπτώσεις καρκίνου του ακόμη περισσότερο.

Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο μπορούν να προληφθούν. Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής άσκησης αποτελούν τους βασικούς παράγοντες κινδύνου. Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 30%. Προσπαθήστε να κάνετε περισσότερη σωματική άσκηση, ειδικά η αερόβια όπως το περπάτημα, η κολύμβηση και η ποδηλασία και υιοθετήστε μία υγιεινή διατροφή.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί οι άνδρες πεθαίνουν πρώτοι;