Η διοικήτρια του Ν. «Άγιος Δημήτριος» απαντά σε δημοσίευμα του Iatropedia και εμείς συνεχίζουμε το ρεπορτάζ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η είδηση που είχαμε μεταδώσει αφορούσε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου που ίδρυσαν Σύλλογο Φίλων του "Άγιος Δημήτριος" με σκοπό να καλύπτουν τις ανάγκες του ιδρύματος... Η διοικήτρια ωστόσο, θεωρεί ότι αδικήσαμε το νοσοκομείο και ότι η αναφορά μας σε "έρανο", την οποία κάναμε φυσικά με πικρή ειρωνεία και όχι κυριολεκτώντας, δεν αφορά το συγκεκριμένο δημόσιο νοσοκομείο. Αναφέρεται μάλιστα σε... σύσφιξη των δεσμών με την κοινωνία των πολιτών (!) που επιδιώκει ο Σύλλογος Φίλων... Η φωτογραφία στο άρθρο αυτό είναι από δωρεά ηλεκτρικών συσκευών στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Διαβάστε καταρχάς το δημοσίευμα του iatropedia εδώ.

Και διαβάστε παρακάτω την απάντηση της διοικήτριας του νοσοκομείου παρότι δεν είμαστε εφημερίδα ούτε το δημοσίευμα βγήκε στις 13/3, αλλά στις 10/3:

«Απαντώντας στο από 13/03/2017 Δημοσίευμα της Εφημερίδα σας, σας ενημερώνουμε ότι η ίδρυση του Συλλόγου φίλων του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Δημήτριος» είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία έχει ως στόχο την υποστήριξη του έργου του Νοσοκομείου, τη συνεργασία για κοινές δράσεις και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα προάγουν το έργο της υγείας και της περίθαλψης.

Είναι πραγματικά λυπηρό να λαμβάνουμε δημοσιεύματα που παραποιούν τους στόχους του Συλλόγου και δυσφημούν το Ιστορικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας έτσι κλίμα έντασης και δυσαρέσκειας στους εξυπηρετούμενους πολίτες.

Είμαστε σίγουροι ότι έργο του Συλλόγου δεν είναι ο έρανος προς το Νοσοκομείο, ούτε ο ευτελισμός της λειτουργίας του.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν δέχεται δωρεές ούτε εθελοντισμό για να στηριχθεί το «Ίδρυμα» αλλά για να αναπτύξει κοινωνικούς δεσμούς με την κοινωνία των πολιτών και να ενισχύσει το έργο του Νοσοκομείου. 

Όταν το Νοσοκομείο δαπανά κάθε έτος 8. 077.969 ευρώ για να καλύψει τις λειτουργικές του δαπάνες δεν μπορεί να γίνεται δεκτός ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν σεντόνια και μαξιλαροθήκες για να νοσηλευτούν οι ασθενείς.

Κάθε χρόνο νοσηλεύονται 13.196 ασθενείς σε κρεβάτια που διαθέτουν σεντόνια και μαξιλαροθήκες, γιατί το Νοσοκομείο «Ο Άγιος Δημήτριος» έχει την ευπρέπεια  και την ευαισθησία να περιποιείται τους ασθενείς του και να τους παρέχει όλα τα υλικά που απαιτούνται για τη νοσηλεία του.

Στο νοσοκομείο υπάρχει επάρκεια όλων των αναγκαίων υλικών και από τα στοιχεία πού τηρούνται στην Υπηρεσία διακινούνται ημερησίως  πάνω από εκατόν πενήντα (150) σεντόνια για καθαρισμό  και άλλα είδη ιματισμού.

Κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους το νοσοκομείο προμηθεύτηκε 750 λευκά σεντόνια, 200 μαξιλαροθήκες, 84 πράσινους μανδύες ιατρών, 120 λευκούς μανδύες ασθενών, 30 πράσινα κοστούμια ιατρών, 152 κοστούμια νοσηλευτικού προσωπικού, 150 κουβέρτες πικέ, 100 κουβέρτες ακριλάν, καθώς και  450 μέτρα πράσινο ύφασμα με το  οποίο έγιναν set για τα Χειρουργεία Α’ και Β’ ,για το Αναισθησιολογικό Τμήμα και για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Τα ανωτέρω είδη ιματισμού παραδόθηκαν σταδιακά σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου ανάλογα με τις ανάγκες .

Επίσης για την επιπλέον κάλυψη αναγκών υπάρχει απόθεμα σε σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κουβέρτες πικέ και ακριλάν ,λευκούς μανδύες ασθενών στην αποθήκη του νοσοκομείου.

Θεωρούμε ότι είναι άδικο και συκοφαντικό για την ιστορία αυτού του Νοσοκομείου να επιτρέπονται τέτοιου είδους δημοσιεύματα που πλήττουν το κύρος και την αξιοπρέπειά του.

Σας γνωστοποιούμε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης των ασθενών και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε ενημέρωση και πληροφορία

Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου

Τσούγκα Μελπομένη

Η συνέχεια του ρεπορτάζ μας

Καταρχάς η λέξη «συκοφαντικό» σημαίνει ότι κάποιος γνωρίζει ότι αυτό που λέει είναι ψευδές, και παρόλα αυτά το μεταδίδει με σκοπό να βλάψει. Στην προκειμένη περίπτωση, είχαμε τα στοιχεία από τον σύλλογο εργαζομένων και τα έργα που έχουν ήδη κάνει μέσω των δωρεών και άρα δεν ψευδόμαστε. Αλλά ας το αντιπαρέλθουμε αυτό κι απλά να απαντήσουμε στην κ. Τσούγκα ότι δεν υπαινιχθήκαμε ποτέ ότι η ίδια ως διαχειρίστρια των οικονομικών του νοσοκομείου έχει χρήματα και δεν τα διαθέτει ή ότι δεν προσπαθεί αρκετά… Λέμε ότι τα δημόσια νοσοκομεία γενικώς καταρρέουν από τους φτωχούς προϋπολογισμούς που τους διαθέτουν από την κυβέρνηση.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», Δημήτρης Μαυρόπουλος:

Για τα σεντόνια:

Πριν από μερικούς μήνες, δεν υπήρχαν παρά εξαιρετικώς φθαρμένα λευκά σεντόνια στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να μην τα χρησιμοποιούν και να στρώνουν …εμπριμέ που είχαν βρει από κάπου. Τα οποία εμπριμέ βέβαια, είναι ακατάλληλα, καθώς στα νοσοκομεία στρώνουν λευκά σεντόνια που μετά τα πλένουν σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, εξ ου και φθείρονται  σχετικώς γρήγορα. Ήταν λοιπόν μετά από επαναλαμβανόμενες οχλήσεις των εργαζομένων που η διοίκηση πείσθηκε να προμηθευτεί μερικά σετ σεντονιών. Τώρα όμως, επειδή όπως προείπαμε τα σεντόνια αυτά φθείρονται από το πλύσιμο, οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι αρχίζουν και πάλι να χρειάζονται μερικές προμήθειες ώστε να μην ξεμείνουν πάλι εντελώς και ξαναθυμηθούν τα εμπριμέ...

Για τις αγορές:

Ο Σύλλογος έχει αγοράσει ψυγείο, δύο πλυντήρια πιάτων, δύο φωτοτυπικά μηχανήματα και ένα θερμαντικό καθώς έλειπαν από το ίδρυμα και δεν έβλεπαν άλλο τρόπο να αναπληρωθεί η έλλειψη.

Επίσης προ καιρού έγινε δωρεά νέων στρωμάτων για τις νοσοκομειακές κλίνες καθώς τα προηγούμενα είχαν φθαρεί πέραν πάσης ανοχής.  Χρειάζονται ωστόσο άλλα 50 στρώματα διαστάσεων 1,90 μήκος, 0,90 πλάτος και 0,10 ως 0,15 ύψος .

Ο πρόεδρος των εργαζομένων μας σχολίασε εξάλλου σχετικά με την απάντηση της διοικήτριας στο Iatropedia: 

«Ο εκάστοτε διοικητής είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Και εμείς δεν είμαστε με κανένα κόμμα και καμία κυβέρνηση αλλά με τον ασθενή που υπηρετούμε καθημερινά όταν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μας. Δεν ζητάμε για αυτό που κάνουμε εύσημα από κανέναν διοικητή ή άλλο πρόσωπο. Εμείς ζητάμε μόνο να νιώθει ο ασθενής που βρίσκεται στο «Άγιος Δημήτριος» οικεία, άνετα, και κατά την διαμονή του να ξεπερνά τα προβλήματά του χωρίς να του προκαλούνται παραπάνω».

Και αυτός είναι ο σκοπός σύστασης του Συλλόγου Φίλων. Η στήριξη της δομής και όχι η κοινωνία των πολιτών!