Δύο ιοί «συνασπισμένοι» κατά του καρκίνου

  • Iatropedia
Πολεμώντας την φωτιά με φωτιά: Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γενετικές μεταλλάξεις που κάνουν τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται ταχύτερα, τα καθιστούν ταυτόχρονα και ευάλωτα σε ιούς.

Και αυτό ακριβώς σκέφτηκαν να εκμεταλλευθούν. Η θεραπεία που αναπτύσσουν ερευνητές από το Νοσοκομείο της Οττάβα προβλέπει τον συνδυασμό δύο ιών που θα στοχοποιούν και θα επιτίθενται σε καρκινικούς όγκους και ήδη βρίσκεται στο στάδιο κλινικών δοκιμών (Φάση 1) σε ασθενείς στην Οττάβα, το Τορόντο, το Χάμιλτον και το Βανκούβερ. Τα «όπλα» των Καναδών επιστημόνων τώρα είναι μια παραλλαγή του κοινού ιού του κρυολογήματος (αδενοϊός) και ένας ιός γνωστός ως Μαράμπα που βρέθηκε στις ψείρες της άμμου στην Βραζιλία.

Η ιδέα της χρήσης ιών κατά του καρκίνου δεν είναι καινούρια καθώς 100 και πλέον χρόνια νωρίτερα οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι μερικοί ασθενείς παρουσίαζαν βελτίωση όταν αρρώσταιναν από κάποια λοίμωξη. Όμως οι γενετικές μεταλλάξεις που ευθύνονται για την ανάπτυξη των καρκινογόνων κυττάρων «ανοίγουν την πόρτα» στους ιούς.

Θέλοντας να εκμεταλλευτούν περεταίρω το ευάλωτο των μεταλλαγμένων κυττάρων, οι ερευνητές κατέφυγαν στην γενετική μηχανική «αφοπλίζοντας» τους εν λόγω ιούς από τις παθογόνες ιδιότητές τους, κάνοντάς τους να στοχοποιούν μόνο την πρωτεΐνη MAGE-A3 που απαντάται στο 40% των καρκινογόνων κυττάρων, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή. Το σχέδιο είναι πρώτα ο αδενοϊός να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και μετά ο ιός Maraba να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.