Δυναμική παρουσία των φαρμακοποιών έξω από το υπουργείο Υγείας- «Πόλεμος» για την Υπουργική Απόφαση

  • Iatropedia
Την Παρασκευή έβρεχε καταρρακτωδώς και ήταν δύσκολο να μαζευτεί πολύς κόσμος στην Αριστοτέλους. Σήμερα όμως που ο ...ήλιος λάμπει, οι φαρμακοποιοί έσπευσαν να διατρανώσουν την ενότητά τους στον κοινό αγώνα για το ιδιοκτησιακό! Ενώ και η νέα συνάντηση με τον κ. Ξανθό απέβη άκαρπη...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Εκατοντάδες είναι οι φαρμακοποιοί από ολόκληρο το λεκανόπεδιο που μαζεύτηκαν σήμερα έξω από το υπουργείο Υγείας να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Η απεργία που εξήγγειλαν το Σάββατο και ξεκίνησαν σήμερα είναι πανελλαδική και διαρκείας μέχρι να δικαιωθούν οι θέσεις τους για το ιδιοκτησιακό.

Με την επίμαχη Υπουργική Απόφαση να αναμένεται εντός της εβδομάδας, οι πιέσεις τους προς το Μαξίμου και τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, αναμένεται να ενταθούν.

Ταλαιπωρία και ουρές στα εφημερεύοντα φαρμακεία δεν είδαμε σήμερα αλλά μέχρι το τέλος της εβδομάδας είναι βέβαιον ότι θα υπάρξουν.

Εν τω μεταξύ, άκαρπη απέβη και η νέα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας που πραγματοποιήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών αποτελούμενη από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Λουράντο, Κων. Κούβαρη (πρόεδρο Φ.Σ. Πειραιά) και Σεραφείμ Ζήκα (πρόεδρο ΦΣ Θήβας).

Στην συνάντηση ο υπουργός υγείας δήλωσε άγνοια για την τελική διατύπωση της Υπουργικής Απόφασης .

«Η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» , δήλωσε εξερχόμενος ο πρόεδρος του ΠΦΣ, «και αυτό γιατί αυτή η κινητοποίηση αφορά την αυριανή μέρα των φαρμακείων.

Το ποσοστό συμμετοχής σε ολόκληρη την Ελλάδα φθάνει το 100%. Οι λίγες εξαιρέσεις σε ελάχιστα κεντρικά σημεία, δείχνουν ότι μόνο το Φαρμακείο της γειτονιάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον ασφαλισμένο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται για το κοινό καλό. Αυτοί έχουν τα κεφάλαια, εμείς την δύναμη που μας δίνει η συστράτευση όλων των φαρμακοποιών. Κάθε μέρα απεργίας δείχνει δύναμη και πυγμή» κατέληξε ο κ. Λουράντος.

Στο μεταξύ σε ολόκληρη την χώρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και πραγματοποιούνται Γενικές Συνελεύσεις.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του κ. Ξανθού μετά την συνάντηση:

Με αφορμή την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας και μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, με εκπροσώπους των φαρμακοποιών ανακοινώνονται τα παρακάτω:

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» για τη σύνταξη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Το υπουργείο Υγείας, σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθούν ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες θα αποτρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, στην πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο και στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν προκύψει από την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές, πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η συντονισμένη προσπάθεια για τη καλύτερη δυνατή διευθέτηση όλων των κρίσιμων θεμάτων, επιδεικνύοντας η κάθε πλευρά την απαιτούμενη ωριμότητα και ευθύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ