Δημιούργησαν τον πρώτο τεχνητό εγκέφαλο ανθρώπου σε εργαστήριο (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Iatropedia
Ποικίλες αντιδράσεις στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα προκαλεί η είδηση ότι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ, κατάφεραν να αναπτύξουν έναν σχεδόν πλήρη ανθρώπινο εγκέφαλο σε εργαστηριακό δισκίο, ο οποίος ισούται με την ωριμότητα ενός εγκεφάλου εμβρύου ηλικίας πέντε εβδομάδων.

Τα πραγματικά δεδομένα της πρωτοποριακής έρευνας δεν δόθηκαν ακόμα στη δημοσιότητα λόγω της εκκρεμούς διαδικασίας πιστοποίησης και αναγνώρισης της ευρεσιτεχνίας των επιστημόνων (patent). Ένα τέτοιο σύστημα είναι προφανές ότι θα αναδείξει ηθικές ενστάσεις μεν, αλλά και την δυνατότητα να γίνεται πολύ πιο γρήγορα και ασφάλεια το στάδιο ελέγχου των γενετικών και άλλων επιπτώσεων διαφόρων φαρμάκων στο κεντρικό νευρικό σύστημα, δε.

Τα μάτια, το συκώτι, οι κύστεις, τα αιμοφόρα αγγεία κλπ, όλα έχουν καλλιεργηθεί σε εργαστηριακές συνθήκες στο παρελθόν. Αλλά ο εγκέφαλος είναι σαφώς υψηλότερης πολυπλοκότητας όργανο.

Σε μια παρουσίαση 18 Αυγούστου στο συνέδριο του αμερικανικού Στρατιωτικού Συστήματος Ερευνητικής Υγείας στο Fort Lauderdale της Φλόριντα ο Rene Anand, βιοχημικός και μέλος της ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο του Οχάιο στο Columbus, είπε ο μικροσκοπικός τεχνητός εγκέφαλος έχει περίπου το μέγεθος γόμας μολυβιού και αναγνωρίσιμες δομές που αντιστοιχούν στο 99% από τα γονίδια που υπάρχουν στον ανθρώπινο εμβρυϊκό εγκέφαλο. Οι πλήρεις λεπτομέρειες πίσω από τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από τους ερευνητές για την υποστήριξη των πολυδύναμων βλαστοκυττάρων προκειμένου να μετατραπούν σε αντίγραφο εγκεφάλου δεν έγιναν γνωστές. Αυτά τα κύτταρα στη συνέχεια τροποποιήθηκαν για να αναπτύξουν τα διαφόρων τύπων κύτταρα και κυκλώματα του εγκεφάλου.

Ο δρ Anand και οι συνεργάτες του, οραματίζονται πως αυτός ο μικρός τεχνητός εγκέφαλος θα γίνει ένα πρότυπο για πειράματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεραπείες για εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ακόμα και ψυχικές ασθένειες.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από αυτό το εργαστηριακό μοντέλο εγκεφάλου, για να δημιουργήσουν “πρότυπα μοντέλα” της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου Πάρκινσον και του αυτισμού, καθώς και να εξετάσουν έγκαιρα και με ασφάλεια τις πιθανές επιπτώσεις και παρενέργειες των φαρμάκων για αυτές τις ασθένειες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του ανθρώπου.

http://www.pressexaminer.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο: Κινεί το ρομποτικό άκρο με την σκέψη του (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο: Πώς τα λευκά αιμοσφαίρια “προειδοποιούν” για κίνδυνο όταν πεθαίνουν (ΒΙΝΤΕΟ)