«Δηλώστε τις ελλείψεις φαρμάκων», ζητά από τους φαρμακοποιούς ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

  • Γιάννα Σουλάκη
ελλείψεις
Εντός μιας εβδομάδας, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας οφείλουν να δηλώσουν όλες τις ελλείψεις φαρμάκων που εντοπίζονται στα φαρμακεία τους, προκειμένου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες.

Μέτρα για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα, με έμφαση στα φαρμακεία της συμπρωτεύουσας λαμβάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Με επιστολή του προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας και προκειμένου να δοθεί λύση στο τεράστιο πλέον πρόβλημα, οι ΠΦΣ ζητά από τα μέλη του να δηλώσουν όλες τις ελλείψεις φαρμάκων, προκειμένου να υπάρξει μια οριστική λύση στο πρόβλημα.

Καταγγελίες για το συγκεκριμένο θέμα έγιναν σήμερα και από την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Δείτε επίσης – Ασθενείς με καρκίνο: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων αναβάλλουν τις χημειοθεραπείες

‘Ετσι, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει εντός μιας εβδομάδας από σήμερα, να αποστείλουν κατάσταση με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στο νομό τους (δηλαδή σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη σε πολλά φαρμακεία και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα). Η κατάσταση αυτή που θα στείλετε στο email info@pfs.gr θα πρέπει να είναι σε μορφή excel προκειμένου να γίνει η επεξεργασία του και να καταρτιστεί ένας συγκεντρωτικός κατάλογος ελλείψεων πανελλαδικά , που θα αποτελέσει ισχυρό αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος.

Δείτε την καταγγελία οδοντιάτρου, για την οδύσσεια που έζησε προκειμένου να βρει και να εξασφαλίσει το φάρμακο της μητέρας της – Οργισμένη οδοντίατρος καταγγέλλει ελλείψεις φαρμάκων:“Έχετε ευθύνη απέναντι στην κοινωνία»

ΠΦΣ: Προτεραιότητα μας η επίλυση του προβλήματος ελλείψεων φαρμάκων

O Πανελλήνιος φαρμακευτικός Σύλλογος, δηλώνει ότι έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα του την επίλυση του μεγάλου προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων που συνεχώς επιδεινώνεται.

«Οι ελλείψεις αποτελούν για τον ΠΦΣ το κυρίαρχο πρόβλημα στην καθημερινότητα των συναδέλφων και για τον λόγο αυτό έχει ήδη προκαλέσει δύο παρεμβάσεις στον ΕΟΦ και στο Υπουργείο Υγείας. Στόχος μας είναι να δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στο θέμα αυτό που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς και να αναδειχθεί η τεράστια έκταση του πανελλαδικά», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι η Πολιτεία οφείλει να κατανοήσει ότι οι ελλείψεις είναι μείζον θέμα για τους Φαρμακοποιούς που καθημερινά αγωνιούν για την προμήθεια των φαρμάκων των ασθενών και ο ΠΦΣ είναι αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, για την επίλυση του.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής: «Πάνω από 400 Φάρμακα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων μας»

Σε καταγγελίες για τις ελλείψεις φαρμάκων προχώρησε και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κατάσταση με τις ελλείψεις έχει ξεπεράσει το τελευταίο διάστημα κάθε προηγούμενο.

Συγκεκριμένα ο ΦΣΑ αναφέρει:

«Η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, καθότι τα φαρμακεία μας αδυνατούν να καλύψουν την συνήθη ζήτηση των ασθενών. Για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα τετρακόσια (400) και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) καλεί την πολιτεία και το υπουργείο Υγείας να παρέμβουν.