Ανατιμολόγηση σε ΜΥΣΥΦΑ με πρόταση του ΕΟΦ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΕΟΠΥΥ
Η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων ανάρτησε την Τετάρτη κατάλογο με 643 επιπλέον ΜYΣΥΦΑ (Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) με προτεινόμενες τιμές πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι κάποια ίσως γίνουν ακόμα πιο φθηνά...

Στην ανατιμολόγηση ΜΥΣΥΦΑ προϊόντων, προχωράει από 31/10/2018 ο ΕΟΦ έχοντας αναρτήσει στην ιστοσελίδα του προς διαβούλευση τις προτάσεις του Τμήματος Τιμολόγησης του Οργανισμού. Με την ανάρτηση αυτή καλούνται οι ΚΑΚ να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά (pricelist@eof.gr) έως και την Παρασκευή 09/11/2018 ((ΤΕΛ.ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 31/10/2018 13:45 μμ).
Όσοι ΚΑΚ επιθυμούν να διατυπώσουν παρατηρήσεις και να υποστηρίξουν τις θέσεις τους τεκμηριωμένα ή να καταθέσουν συμπληρωματικά στοιχεία, θα έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στο Τμήμα Τιμολόγησης Φαρμάκων σύμφωνα με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες θα πρέπει να έχουν υποβάλει την πρότασή τους έως τις 9 Νοεμβρίου ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία στο Τμήμα Τιμολόγησης του ΕΟΦ, σύμφωνα με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο κατάλογος που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, περιλαμβάνει φάρμακα, με τιμές μεταξύ 0,13 ευρώ και 164 ευρώ. Τα 268 έχουν τιμή κάτω από 5 ευρώ, τα 258 έχουν τιμή από 5 ως  10 ευρώ και 104 φάρμακα έχουν τιμή από 10 έως 25 ευρώ. Από 25 έως 164 ευρώ κοστίζουν μόλις εννέα σκευάσματα!

Περιλαμβάνονται:

Παυσίπονα, σκευάσματα για τον έρπη, το πεπτικό, αποχρεμπτικά, καραμέλες για τον λαιμό, αλοιφές κατά της ακμής, αντιβηχικά, τεχνητά δάκρυα, αντισηπτικά, αντιγριπικά, βιταμίνες, οξυζενέ και βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 36% της παγκόσμιας αγοράς φαρμάκου είναι ΜΥΣΥΦΑ, με ετήσιο τζίρο στα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η θέση των φαρμακοποιών

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης είχε δηλώσει προ μηνών ότι είναι αναγκαιότητα να καταργηθεί η ενδεικτική λιανική τιμή στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ.

Ο κ. Θεοδοσιάδης μάλιστα είχε κάνει λόγο για συνύπαρξη «καπιταλιστικής και συγχρόνως σοβιετικής λογικής», που ακολουθεί η κυβέρνηση για τον καθορισμό των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ. Και εξήγησε ότι για τον καθορισμό της χονδρικής τιμής, έχει δοθεί απόλυτη ελευθερία στη φαρμακοβιομηχανία, ενώ για την αναγραφόμενη ενδεικτική λιανική τιμή επί της συσκευασίας καθιερώνεται «οιωνεί δελτίο λιανικών τιμών». Επισήμανε δε ότι σε δεκάδες περιπτώσεις η χονδρική τιμή είναι υψηλότερη της λιανικής τιμής.

«Αναμένουμε ότι το υπουργείο έχει κατανοήσει αυτό τον παραλογισμό και θα τον διορθώσει,όπως έχει δεσμευθεί στον Π.Φ.Σ.» κατέληξε την ομιλία του σε συνέδριο τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν