Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες κατά την εγκυμοσύνη «θωρακίζει» το νεογέννητο από το άσθμα

  • Iatropedia
Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που στην εγκυμοσύνη τους καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, προστατεύουν το παιδί τους από το να εκδηλώσει αργότερα άσθμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Δρ. Alison Thorburn του Τμήματος Ανοσολογίας στο Monash University στην Αυστραλία, όσες γυναίκες ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες τους μήνες της κύησης παρουσίαζαν αντιφλεγμονώδεις μεταβολίτες στο αίμα τους, κάτι που σημαίνει ότι τα παιδιά τους είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επισκεφθούν τον γιατρό για αναπνευστικά προβλήματα τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Όπως επισημαίνει στην επιθεώρηση Nature Communications, οι φυτικές ίνες στην διατροφή μεταβάλλουν το μικροβίωμα της κυοφορούσας κατά την εγκυμοσύνη με συνέπεια να παράγονται αντιφλεγμονώδεις ουσίες οι οποίες καταστέλλουν αλλεργιογόνους παράγοντες που σχετίζονται με το άσθμα.

Θέλοντας να δοκιμάσουν την θεωρία τους, η Δρ. Thorburn και οι συνάδελφοί της τάισαν θηλυκά ποντίκια στο τρίτο τρίμηνο της κύησης με τρία είδη διαφορετικά τροφών, με χαμηλή, μέτρια και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Τα ποντίκια που έτρωγαν τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες όχι μόνο γέννησαν ζώα απαλλαγμένα από συμπτώματα άσθματος –αντίθετα από τα άλλα ζώα του πειράματος– αλλά όπως διαπιστώθηκε, οι αντιφλεγμονώδεις μεταβολίτες που παρατηρήθηκαν στο έντερό τους πέρασαν μέσω του αίματος και της μήτρας στο έμβρυο καταστέλλοντας τα γονίδια Foxp3 που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση άσθματος.