Διευκρινήσεις από τον ΠΟΥ για την κατανάλωση κρέατος και τον κίνδυνο καρκίνου

  • Iatropedia
Στον απόηχο της έκθεσης που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και του κινδύνου που αυτή συνοδεύει για εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, ο ίδιος ο ΠΟΥ “αναγκάστηκε” να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, προκειμένου να βάλει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση, αφού η αλήθεια είναι ότι η αναδημοσίευση της έκθεσης προκάλεσε κύματα υπερβολών και παρερμηνειών σε όλο τον κόσμο.

Ο ΠΟΥ λέει τώρα ότι η έκθεσή του αναφέρει πως η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Διευκρινίζει ότι η κατανάλωση κρέατος δεν σημαίνει ότι κάποιος θα αναπτύξει καρκίνο, αλλά ότι η έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν μερικές εβδομάδες υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται με το πέρασμα των ετών και εφόσον το άτομο καταναλώνει τέτοιου είδους προϊόντα (κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας) συχνά.

Εκτός από αυτό, ο ΠΟΥ ανέφερε ότι υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία από επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου και δεν μπορεί να υπάρξει μία και μόνο αιτία πίσω από την ανάπτυξη της νόσου.

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) είχε κατηγοριοποιήσει την περασμένη εβδομάδα το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα χοτ ντογκ και τα λουκάνικα, ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο. Η ανακοίνωση είχε προκαλέσει πολλά ερωτήματα από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και, έτσι, ο Οργανισμός έπρεπε να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα αποσαφηνίζοντας τα ευρήματα της σχετικής έρευνας.

Μια δήλωση που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την ΠΟΥ, ανέφερε, “Η IARC δεν ζητάει από τους ανθρώπους να σταματήσουν να τρώνε επεξεργασμένα κρέατα, αλλά ανέφερε απλά ότι η μείωση της κατανάλωσης των προϊόντων αυτών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου”.

Σύμφωνα με την IACR, το επεξεργασμένο κρέας δεν είναι τόσο υγιές, επειδή συνήθως μεταβάλλεται με τη χρήση μεθόδων συντήρησης, όπως η σκλήρυνση, η ζύμωση, το αλάτισμα, το κάπνισμα και ορισμένες άλλες διαδικασίες, έτσι ώστε το κρέας να παίρνει περισσότερη γεύση και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η Υπηρεσία κατηγοριοποίησε έτσι το επεξεργασμένο κρέας στην ομάδα προϊόντων με την μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσουν καρκίνο, μαζί με τον αμίαντο και το τσιγάρο.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ διευκρίνισε και είπε: Δεν είναι όλα τα προϊόντα στην ομάδα αυτή ταξινόμησης εξίσου επικίνδυνα”.

Χαράς ευαγγέλιο για το ελληνικό Πάσχα, δεν συμφωνείτε;…

http://www.natureworldreport.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΕΙΣΗΣ

Καρκίνος και κατανάλωση κρέατος: Καμπανάκι κινδύνου ΚΑΙ για τον τρόπο ψησίματος

Κατανάλωση κρέατος και καρκίνος: Δείτε τι… προτρέπουν οι Αρχές σε Βολιβία και Γερμανία