Διαβήτης 2: Όχι μόνο το είδος αλλά και η σειρά των τροφών παίζουν ρόλο!

  • Iatropedia
Σύμφωνα με έρευνα από το Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell στις ΗΠΑ, τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, που πρώτα καταναλώνουν τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά και μετά τους υδατάνθρακες σε ένα γεύμα, εμφανίζουν χαμηλότερες τιμές “μεταγευματικής” γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης αυτών των ομάδων τροφών με αυτήν τη σειρά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα διαιτητικό πλάνο που εκτός από το είδος, προβλέπει και την σειρά με την οποία πρέπει να καταναλώνονται οι τροφές σε άτομα με διαβήτη τύπου-2, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στο να κρατήσει διαταραχές της ινσουλίνης και άλλα συναφή προβλήματα υπό έλεγχο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Louis Aronne, αναφέρει σχετικά: “Οι υδατάνθρακες ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά αν πεις σε κάποιον απλά “μην φας υδατάνθρακες” είναι δύσκολο να συμμορφωθεί (…) Η μελέτη αυτή προτείνει έναν εναλλακτικό και ευκολότερο τρόπο ώστε οι ασθενείς να μειώσουν το σάκχαρο και τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους”.

Στην μελέτη συμμετείχαν 11 άτομα που κατανάλωναν ένα γεύμα από ψωμί, στήθος κοτόπουλο, μαρούλι και ντομάτα σαλάτα με dressing χαμηλών λιπαρών, μπρόκολο στον ατμό με βούτυρο και χυμό πορτοκάλι. Αυτό το γεύμα έγινε συνολικά 2 ξεχωριστές ημέρες με μία εβδομάδα διαφορά και στην κάθε ημέρα οι συμμετέχοντες είχαν το συγκεκριμένο γεύμα και το μεσημέρι, αλλά και το βράδυ.

Την πρώτη εβδομάδα, οι συμμετέχοντες έφαγαν πρώτα τους υδατάνθρακες, το ψωμί και τον χυμό πορτοκαλιού και μετά από 15 λεπτά έφαγαν την πρωτεΐνη, τα λαχανικά και το λίπος. Την δεύτερη εβδομάδα, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν πρώτα την πρωτεΐνη, τα λαχανικά και το λίπος πρώτα και μετά από 15 λεπτά τους υδατάνθρακες. Τα επίπεδα γλυκόζης ελήφθησαν από όλους τους συμμετέχοντες ανά 30, 60 και 120 λεπτά μετά από κάθε γεύμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα γλυκόζης ήταν πολύ χαμηλότερα, όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν πρώτα τα λαχανικά και τις και μετά τους υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα, στους ελέγχους ανά 30, 60 και 120 λεπτά μετά το γεύμα, αυτή η μείωση ήταν της τάξης του 29%, 37% και 17% αντίστοιχα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care.

http://www.upi.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαβήτης τύπου 1 και 2: Μάθετε να τα ξεχωρίζετε

Το λαχανικό που σηκώνει ασπίδα σε υπέρταση και διαβήτη