Διαμαρτυρίες στη 2η ΥΠΕ για μετακινήσεις γιατρών – Τι απαντάει ο Διοικητής Χ. Ροϊλός

  • Γιάννα Σουλάκη
ΥΠΕ
Σε κόντρα μεταξύ συνδικαλιστών γιατρών και της διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) εξελίσσεται η μετακίνηση μέλους του Σωματείου Εργαζομένων του Θριάσιου, σε άλλο νοσοκομείο. "Είχε χαμηλότερη βαθμολογία από τους συναδέλφους του", απαντά ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ.

Αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει στον κλάδο των γιατρών, απόφαση του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για τη μετακίνηση Διοικητικού Διευθυντή του Θριάσιου Νοσοκομείου και εκλεγμένου μέλους του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων, στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας “Αγιος Παντελεήμων” – Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής “Αγία Βαρβάρα”. Η μετακίνηση έχει ως αποτέλεσμα, όπως λένε οι γιατροί του Θριάσιου, ο συνάδελφός τους “να μην μπορεί να ασκήσει τα συνδικαλιστικά του καθήκοντα”.

Από την πλευρά της 2ης ΥΠΕ, ο Διοικητής κ. Χρήστος Ροϊλός, ο οποίος και υπογράφει την απόφαση, ισχυρίζεται σε ανακοίνωσή του ότι η τοποθέτηση του Διοικητικού Διευθυντή στην κενή θέση του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», ήταν απόρροια μίας σειράς νόμιμων αλλαγών, οι οποίες έγιναν με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες και βάση βαθμολογικής κατάταξης:

“Στον αναφερόμενο πίνακα ο τέως Διοικητικός Διευθυντής του Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο» είχε χαμηλότερη βαθμολογία από τους συναδέλφους του, που τοποθετήθηκαν αντίστοιχα στο Γ.Ν. Ελευσίνας και στο Ε.Α.Ν.Π. «ΜΕΤΑΞΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ροϊλός.

Εργαζόμενοι Θριάσιου: «Παράνομη η μετακίνηση χωρίς συγκατάθεση του Σωματείου»

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι οι μετακινήσεις συνδικαλιστικών στελεχών επιτρέπονται -βάση νόμου- μόνο με έγγραφη συγκατάθεση του ίδιου του ενδιαφερόμενου γιατρού και του Σωματείου Εργαζομένων. Παράλληλα καταγγέλλουν τον Διοικητή της ΥΠΕ για προσπάθεια δημιουργίας “Μονάδας Εκτοπίσεων” για εργαζόμενους και στελέχη νοσοκομείων που δε δέχτηκαν να υποβάλουν δήλωση πολιτικής νομιμοφροσύνης:

“Η Νέα Γυάρος που μεθοδικά δημιουργεί ο κ. Ροϊλός ακούει στ΄ όνομα «Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα» και ήδη, λόγω των εκτοπίσεων, διαθέτει τόσα διευθυντικά στελέχη όσα και τα μεγάλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία!”, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άρθρο του ygeianet.gr.

Aπαντώντας στο δημοσίευμα ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Ροϊλός, υπεραμύνεται των αποφάσεών του, λέγοντας ότι απλώς εφαρμόζει τον νόμο:

“Ο έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων των Δ.Σ. των νοσοκομείων από τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας προβλέπεται ρητά στις διατάξεις του Ν.3329/2005, άρθρο 3, παράγραφος 27 και δεν είναι κατανοητές οι αντιδράσεις και οι εκφράσεις του τύπου «ασφυκτικός έλεγχος», όταν εφαρμόζεται ο νόμος”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ.

Καταγγέλλουν παράνομη περικοπή αδειών – «Δεν υπέγραψα εγώ», αναφέρει ο Διοικητής της ΥΠΕ

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί διαμαρτύρονται στη Διοίκηση της 2η Υγειονομικής Περιφέρειας και για την “παράνομη” -όπως την χαρακτηρίζουν- περικοπή κανονικών αδειών γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίες δεν είχαν χορηγηθεί κατά το παρελθόν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Την καταγγελία είχε κάνει τον περασμένο Οκτώβριο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Δείτε επίσης – ΠΟΕΔΗΝ: Περικόπτονται όλες οι άδειες προσωπικού των νοσοκομείων πριν από το 2018

Ο αρθρογράφος γιατρός του editorial του ygeianet.gr, Δημήτρης Βαρνάβας, σχολιάζει για το θέμα: “Αντί ν΄ ασχοληθεί με τη βελτίωση των Μονάδων Υγείας στην πολύπαθη ΥΠΕ που του ανέθεσαν, ο κ. Ροϊλός ξεκίνησε τη θητεία του διαγράφοντας τις άδειες που δεν μπόρεσε να πάρει το εξαντλημένο προσωπικό των Νοσοκομείων και ασκώντας ασφυκτικό έλεγχο σε κάθε απόφαση που λαμβάνουν τα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων”,

“Κακόβουλα και συκοφαντικά” χαρακτηρίζονται τα παραπάνω σχόλια στην ανακοίνωση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας:

“Καμία απόφαση διαγραφής αδειών εργαζομένων των νοσοκομείων δεν υπεγράφη από το κ. Ροϊλό και φυσικά δε θα μπορούσε να εκδοθεί, εφόσον για τις άδειες αυτές αρμόδιοι είναι οι Προϊστάμενοι (Διευθυντές Διοικητικού, Διευθυντές Ιατρικών Υπηρεσιών κ.λ.π.) των εργαζομένων των νοσοκομείων”, καταλήγει η ανακοίνωση.