ΠΟΕΔΗΝ: Περικόπτονται όλες οι άδειες προσωπικού των νοσοκομείων πριν από το 2018

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Με "παράνομη απόφαση" -όπως υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)- του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ περικόπτονται οι κανονικές άδειες Νοσηλευτών, Γιατρών παρελθόντων ετών που δεν χορηγήθηκαν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πρόκειται για άδειες που δεν χορηγήθηκαν λόγω υποστελέχωσης των νοσοκομείων και ελλείψεων προσωπικού, καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (γιατροί, νοσηλευτές) δεν μπορούν να λαμβάνουν άδειες εάν δεν αναπληρώνονται. Η ΠΟΕΔΗΝ, ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας:

«Κάθε καλοκαίρι ζούμε τραγελαφικές καταστάσεις με τις ελλείψεις Προσωπικού των Υγειονομικών Μονάδων ειδικά των νησιών. Σε πολλά Κέντρα Υγείας των νησιών του Αιγαίου και άλλων περιοχών οφείλονται στο Προσωπικό εκατοντάδες repo και κανονικές άδειες στο Προσωπικό παρελθόντων ετών. Παρότι κατ’ επανάληψη αιτήθηκαν τη χορήγηση των αδειών τους δεν χορηγήθηκαν για να αποφευχθούν λουκέτα σε Υγειονομικές Μονάδες.  Επιβεβλημένη είναι η πρόσληψη Προσωπικού και η χορήγηση των οφειλόμενων ημερών άδειας στο Προσωπικό. Δεν γνωρίζει ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ ότι το Προσωπικό, Γιατροί, Νοσηλευτές δεν μπορούν να λείπουν όταν δεν αναπληρώνονται».

ΠΟΕΔΗΝ: «Αντί επιβράβευσης, περικοπές αδειών»

Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων, γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους για τους ασθενείς και για να κρατήσουν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που στενάζει από ελλείψεις προσωπικού. Αντί για επιβράβευση ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ τους ανταμείβει με περικοπές των αδειών που δικαιούνται, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ:

«Οι γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν νυχθημερόν στις Υγειονομικές Μονάδες, χωρίς να τους χορηγούνται τα ρεπό και οι κανονικές άδειες, αντί λοιπόν να τους επιβραβεύσει η Διοίκηση της ΥΠΕ, έρχεται ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ και με μία απόφαση περικόπτει τις κανονικές άδειες των προηγούμενων ετών προ του 2018. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας».