Διαγνωστικά Κέντρα: Στο 47% το «κούρεμα» του clawback – «Η χρεοκοπία του κλάδου είναι βέβαιη!»

  • Γιάννα Σουλάκη
clawback
"Μαύρα Χριστούγεννα" υποστηρίζουν ότι θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα για τα διαγνωστικά εργαστήρια και τους κλινικοργαστηριακούς γιατρούς, όπως λένε οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κλάδου. Ο λόγος; Οι υπέρογκες επιστροφές (clawback), στο κράτος που έφτασαν το 47% των εισπράξεων τους για τον μήνα Σεπτέμβτιο, και που όπως υποστηρίζουν, έχουν φέρει τις επιχειρήσεις τους στο χείλος της καταστροφής.

«Μαύρα Χριστούγεννα» έρχονται για τα διαγνωστικά εργαστήρια και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, μετά το κούρεμα της τάξεως του 47% στις αμοιβές του κλάδου για τον περασμένο Σεπτέμβτιο, όπως υποστηρίζει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το Συντονιστικό Όργανο φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.).

Όπως αναφέρουν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, ο ΕΟΠΥΥ πριν πληρώσει τους παρόχους υγείας υπολογίζει τη συνολική δαπάνη που έχει καταθέσει ο κλάδος και θέλει να αποζημιωθεί από τον Οργανισμό και αφαιρεί το προϋπολογισθέν budget για την εκάστοτε κατηγορία παρόχου υγείας και το υπολειπόμενο ποσό το κουρεύει οριζόντια.

«Βάσει αυτής της διαδικασίας, χθες κοινοποιήθηκε στα διαγνωστικά εργαστήρια και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς το claw back για τον μήνα Σεπτέμβριο 2022 που ανήλθε για τις βιοπαθολογικές εξετάσεις, τις αξονικές και τις μαγνητικές τομογραφίες, με ύψος κουρέματος άνω του 47% (επισυνάπτεται το σημείωμα του ΕΟΠΥΥ)!!!», σημειώνει ο κλάδος

Η χρεοκοπία του κλάδου είναι πλέον βέβαιη!

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Διαγνωστικών Κέντρων, δεν υπάρχει κλάδος της οικονομίας που να κουρεύεται 70% των αμοιβών του (τρέχον claw back, δόσεις αποπληρωμής των παλαιών claw back παρακράτηση της εφορίας ) και να επιβιώνει… «Σας διαβεβαιώνουμε πως ούτε και εμείς!», όπως λένε και προσθέτουν:

«Δεν ξέρουμε εν μέσω Χριστουγέννων πως θα πληρωθούν οι βασικές υποχρεώσεις μας… Τα αντιδραστήρια, το ρεύμα και το Δώρο Χριστουγέννων των υπαλλήλων μας για το οποίο θα φέρουμε και ποινική ευθύνη σε περίπτωση μη καταβολής του! Με 40% κούρεμα, συν τη φορολογία, συν τις ασφαλιστικές εισφορές… τα νούμερα δεν βγαίνουν και είναι ξεκάθαρο!!!», τονίζουν.

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί ζητούν επειγόντως χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων εντός του Δεκεμβρίου για να καταφέρουν να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειές τους, όπως λένε.

«Χρειαζόμαστε άμεσες ενέργειες για την επίλυση του γόρδιου δεσμού που λέγεται claw back!», καταλήγουν.