Διαγνωστικά Κέντρα: «Ποιος θα επιβαρυνθεί τις δωρεάν εξετάσεις των κατοίκων στη Θεσσαλία;»

  • Γιάννα Σουλάκη
clawback
Ένα κρίσιμο οικονομικό ερώτημα θέτει το Συντονιστικό των Διαγνωστικών Κέντρων και των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, σχετικά με τις εξαγγελίες για δωρεάν εξετάσεις στην πληγείσα Θεσσαλία.

Το θέμα προέκυψε μετά από ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία προβλέπει στις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κακοκαιρίας «Daniel», οι κάτοικοι οι οποίοι αποδεδειγμένα επλήγησαν από την κακοκαιρία, να απαλλαγούν έως στις 31 Μαρτίου 2024 από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή τους για την προμήθεια φαρμάκων και για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.

«Κατανοούμε τη δυσχερή θέση των συνανθρώπων μας, εκτιμούμε τη διάθεση του Υπουργού και επιθυμούμε να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας. Θα πρέπει όμως να εξασφαλίσουμε όρους και προϋποθέσεις του μέτρου ώστε να μη πληγούν για μία ακόμη φορά οι ήδη πληγέντες Θεσσαλοί συνάδελφοι μας», σημειώνουν οι φορείς των Διαγνωστικών Κέντρων και Πολυϊατρείων*

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Μηδενική η συμμετοχή για φάρμακα και εξετάσεις στη Θεσσαλία – Τροπολογία στη Βουλή

Κίνδυνος αύξησης του clawback

Σύσσωμοι οι φορείς της Πρωτοβάθμιας επισημαίνουν τον κίνδυνο δραματικής αύξησης του clawback (σ.σ. μέτρου υποχρεωτικών επιστροφών στο κράτος) και ζητούν από το υπουργείο Υγείας να δώσει, επίσης, ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα στη χρονική διάρκεια του μέτρου για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Στην τροπολογία αναφέρεται ωστόσο πως κάθε «πρόσθετη δαπάνη που προκαλείται θα καλυφθεί από τον ΕΟΠΥΥ, κατόπιν ειδικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό», ωστόσο, τα Διαγνωστικά Κέντρα δεν μένουν ικανοποιημένα από αυτό.

«Εφόσον σύμφωνα με την ανακοίνωση η συμμετοχή του ασθενούς θα είναι μηδενική θα πρέπει με νομοθετική ρύθμιση το ποσό αυτό να αποδοθεί άμεσα και στο ακέραιο στους Παρόχους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα πρέπει να καλύψει το κόστος εκτός κλειστού προϋπολογισμού διαφορετικά θα υπάρξει αύξηση του clawback και η παροχή αυτή θα δίνεται όχι από το κράτος αλλά από τους ιατρούς και τα εργαστήρια», σημειώνουν.

Το μέτρο πρέπει να έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, αναφέρουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων. «Θα διαρκέσει μέχρι να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των ιατρείων – εργαστηρίων των παρόχων καθώς και η κανονικότητα στην τοπική κοινωνία. Θεωρούμε ότι σε αυτό το πλαίσιο συμβάλλουμε στην εξομάλυνση της τόσο δύσκολης κατάστασης που βιώνουν οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι της Θεσσαλίας», καταλήγουν.

 

  • Τα Σωματεία που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι τα εξής: Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).