Διαγνωστικά Κέντρα: Να δημοσιοποιηθούν οι παραβάτες που εκτελούν πλασματικές συνταγές αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων

  • Γιάννα Σουλάκη
Διαγνωστικά
Τα Διαγνωστικά Κέντρα χαιρετίζουν την προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να εντοπίσει μέσω ελέγχων όσους χρησιμοποιούν μαϊμού ΑΜΚΑ και εκτελούν πλαστές συνταγές και ζητούν κοινοποίηση των ονομάτων τους, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων.

Πλήρη διαφάνεια και ελέγχους στην εκτέλεση των διαγνωστικών εξετάσεων, ζητά το Συντονιστικό Όργανο φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Διαγνωστικά Κέντρα, Πολυϊατρεία, κλπ), μετά από το θέμα που έφερε στο φως της δημοσιότητας το iatropedia.gr, αλλά και την εντολή για ελέγχους που έδωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον όγκο των αξονικών και μαγνητικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν τον Ιανουάριο του 2023 από διαγνωστικά εργαστήρια, καθώς διαπιστώθηκε ότι ήταν αυξημένος ο αριθμός τους σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Κέντρων, απαιτούν, όπως λένε, «τα σχετικά αποτελέσματα από τους ελέγχους αυτού να γνωστοποιηθούν στο Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ.  και στους Ιατρικούς Συλλόγους στους οποίους εντάσσονται οι φορείς, αν διαπιστωθούν παραβάσεις, ώστε να ασκηθούν και οι αντίστοιχοι πειθαρχικοί έλεγχοι».

Να σημειωθεί πως όπως είχε αποκαλύψει το iatropedia.gr, με επιστολή του ο ΕΟΠΥΥ ενημέρωνε τους παρόχους του, εργαστηριακούς γιατρούς και Διαγνωστικά Κέντρα της Πρωτοβάθμιας, ότι δέχεται πληθώρα καταγγελιών “για καταχώρηση και εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων και πράξεων σε δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ εν αγνοία τους”.

Ο διευθυντής Ελέγχου Συμβάσεων και Παροχών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΥΠΕΔΥΦΚΑ), Θεοφάνης Ρηγάτος, συγκεκριμένα, ζήτησε με επιστολή του από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) να ενημερώσει τα μέλη του “να προβαίνουν σε ταυτοποίηση του ατόμου που προσέρχεται για διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων και πράξεων και στο ΑΜΚΑ που δηλώνει”.

Η πλασματική συνταγογράφηση, όπως αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, εκτελείται εν αγνοία των πραγματικών δικαιούχων.

Δείτε το σχετικό έγγραφο:

Διαγνωστικά κέντρα: Η αδυναμία της Πολιτείας να ασκήσεις ελέγχους μας «φορτώνει» με clawback

Η διαχρονική αδυναμία της Πολιτείας να θεσμοθετήσει και να εφαρμόσει ελέγχους, σημειώνουν οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών, κάτι που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, έχει ως αποτέλεσμα το σύνολο των παρόχων να επωμίζονται εδώ και μια δεκαετία δυσβάσταχτα επίπεδα claw back (σ.σ. υποχρεωτικές επιστροφές από τα Διαγνωστικά Κέντρα στο κράτος, που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει το 40 και 50% του τζίρου τους). 

«Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να μην χαιρετήσουμε την εντολή του Υπουργού Υγείας για τους σχετικούς ελέγχους και να τον προτρέψουμε στην άμεση θεσμοθέτηση και εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης», λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου και καταλήγουν:

«Δεν μπορεί, αν υπάρχουν παραβάτες, να εκμεταλλεύονται την αδυναμία οργάνωσης της Πολιτείας και οι ελάχιστοι να δυσφημίζουν όλο το ιατρικό σώμα! Δεν μπορεί οι λίγοι να διαπομπεύουν την προσπάθεια όλου του κλάδου και μαζί με την σοβαρή υποχρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας»