Διαγνωστικά Κέντρα: «Λουκέτο» από σήμερα και για τρεις ημέρες για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
διαγνωστικά
Δεν θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από σήμερα Πέμπτη 26/5 και μέχρι το Σάββατο (28/5) τα Διαγνωστικά Κέντρα και τα Πολυϊατρεία, καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε κινητοποιήσεις.

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται εκατοντάδες μικρά ιατρεία και διαγνωστικά εργαστήρια σε όλη τη χώρα εξαιτίας «των εξαντλητικών «κουρεμάτων» που κάνει ο ΕΟΠΥΥ στα εισοδήματά τους», όπως αναφέρει σε αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του ο κλάδος των κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Οι γιατροί και ιδιοκτήτες των εργαστηρίων ζητούν την κατάργηση του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών που καταβάλλουν -ακόμη και προκαταβολικά- στο κράτος, όταν οι δαπάνες για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνουν το κλειστό κονδύλι που έχει θεσπίσει το υπουργείο Υγείας.

Επίσης, ζητούν διαγραφή μεγάλου μέρους του clawback των προηγουμένων ετών.

Οι γιατροί αναφέρουν ότι το clawback «στραγγαλίζει τα μικρά ιατρεία και εργαστήρια και στερεί περίπου το 70% των εισοδημάτων των γιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων».

Δείτε επίσης: Άννα Μαστοράκου για απεργία διαγνωστικών κέντρων: “Έχουν πεθάνει συνάδελφοι, όταν έλαβαν το σημείωμα του clawback”

Πλεύρης: «Να έρθουν σε διάλογο»

«Ο πολίτης δεν μπορεί να εκβιάζεται», διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στην τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση των κλινικοεργαστηριακών γιατρών.

Κάλεσε δε, τους απεργούς σε διάλογο, αν και παραδέχθηκε ότι είναι «πιεστικό» το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), για τη λειτουργία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

«Είναι μια πιεστική κατάσταση, αλλά θεωρώ ότι ο πολίτης δεν μπορεί να εκβιάζεται. Ο ΕΟΠΥΥ είναι στην πραγματικότητα ο μεγάλος «πελάτης» όλων αυτών των διαγνωστικών κέντρων και δίνει αυτή τη στιγμή 460 εκατομμύρια ετησίως, 1,5 εκατομμύριο την ημέρα στα διαγνωστικά κέντρα», είπε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στο Open και συμπλήρωσε ότι η πολιτεία αναγνωρίζει το πρόβλημα με το clawback, το οποίο είναι ουσιαστικά οι επιστροφές που καταβάλλουν οι ιδιώτες στο κράτος, όταν οι δαπάνες για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων υπερβαίνουν το -χαμηλό κατά κοινή ομολογία- πλαφόν των δαπανών που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Δείτε επίσης: Πλεύρης για απεργία Διαγνωστικών: Κάλεσε σε διάλογο τους γιατρούς «Θα υπάρξει αύξηση της δαπάνης»

«Υπάρχει πλήρης αντίληψη, αλλά από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι και έχω ζητήσει από τα διαγνωστικά να ολοκληρώσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους για να κάτσουμε να συζητήσουμε, να λύσουμε το πρόβλημα γιατί ο υπουργός και ο ΕΟΠΥΥ είναι για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν