Διαγνωστικά κέντρα – κινητοποιήσεις: “Καλύπτουμε από την τσέπη μας το 40% από τις εξετάσεις των ασφαλισμένων”

  • Γιάννα Σουλάκη
διαγνωστικά
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν έξω από το Υπουργείο Υγείας, οι εργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και εργαστήρια. Αντιδρούν στον “βίαιο θάνατο” στον οποίο οδηγούνται, όπως λένε, εξαιτίας της εφαρμογής του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), το οποίο ροκανίζει τα εισοδήματά τους εδώ και μία δεκαετία, από την εποχή των μνημονίων.

“Χορηγοί των εξετάσεων των πολιτών” έχουν γίνει -όπως λένε οι ίδιοι- οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, καθώς καλύπτουν από τις εισπράξεις τους το 40% των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα έπρεπε να τις καλύπτει το κράτος.

Αυτό συμβαίνει, εξαιτίας του μνημονιακού μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), το οποίο όλες οι κυβερνήσεις από το 2011 και μετά, τους υποχρεώνουν να καταβάλλουν.

“Ο ΕΟΠΥΥ δεν μας πληρώνει, μας χρεώνει! Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς αλλά να μας πληρώνει το κράτος. Κάθε εξέταση που εκτελείται να πληρώνεται όσο αναγράφει το παραπεμπτικό. Διαμαρτυρόμεθα απέναντι στις περικοπές των δεδουλευμένων μας που πλέον μετρούν πάνω από 10ετία και αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 1,02 δις ευρώ!, τονίζει το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. ενόψει της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 στις 11:00 π.μ.

“Δεν αντέχουμε άλλο να βάζουμε λεφτά από την τσέπη μας για να καλύπτουμε το 40% των εξετάσεων που δεν πληρώνει το κράτος εξαιτίας των ανεπαρκών προϋπολογισμών που καταρτίζει! Αντιδρούμε στον βίαιο θάνατο στον οποίο οδηγείται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας! Αντιδρούμε στην “έξωση” που υφίστανται οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί από τη χώρα αυτή, εξαιτίας των άθλιων οικονομικών συνθηκών που τους επιβάλλονται!”, αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο Αγώνα των γιατρών.

Άννα Μαστοράκου: “Ο διαγνωστικός κλάδος έχει μαραζώσει”

Μιλώντας στο iatropedia.gr η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ και πρόεδρος των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ), Άννα Μαστοράκου, υποστηρίζει ότι “το πλήγμα του clawback για τα διαγνωστικά κέντρα για εργαστήρια είναι πολύ μεγάλο και πολύ βαθύ και έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των γιατρών”, όπως λέει.

Είναι μάλιστα κι αυτός ένας από τους λόγους που οι ιδιώτες γιατροί δεν δηλώνουν μαζική συμμετοχή στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

“Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη πλέον και σε όλους τους κλάδους. Θα πρέπει να κατανοήσει το κράτος ότι το clawback αυτή τη στιγμή χρεοκοπεί επιστήμονες και οι επιστήμονες φεύγουν από τη χώρα. Και πραγματικά αδειάζουν τα νοσοκομεία”, λέει η ίδια.

Δείτε επίσης – Άννα Μαστοράκου για “προσωπικό γιατρό”: Τι θα γίνει στην Αττική εάν δεν δηλώσουν συμμετοχή οι γιατροί

Όπως εξηγεί, το μέτρο έχει σταθεί αφορμή, οι νέοι γιατροί να μην θέλγονται από τις ειδικότητες της μικροβιολογίας και της ακτινολογίας.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι εργαστηριακοί γιατροί στα νοσοκομεία και κανένας νέος γιατρός δεν κάνει ακτινολογία και δεν κάνει μικροβιολογία και πυρηνική ιατρική. Ο διαγνωστικός κλάδος θα μαραζώσει και ήδη υπάρχουν ελλείμματα στην αγορά. Ζητούν για παράδειγμα, μικροβιολόγους και ακτινολόγους και δεν υπάρχουν. Κι αυτό είναι απόρροια του clawback”, καταλήγει η ίδια.

Κινητοποιήσεις διαγνωστικών κέντρων: Με τη στήριξη των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας

Οι κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών καλύπτονται και υποστηρίζονται από τις κλαδικές ενώσεις των γιατρών: τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ).

Ο τελευταίος απειλεί μάλιστα με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με κύριο αίτημα «την κατάργηση του clawback και την επιβίωση των ιατρείων, εργαστηρίων και πολυιατρείων».

Όσο για τον ΠΙΣ; Διαμηνύει πως το Υπουργείο Υγείας θα βρει σύσσωμους τους γιατρούς απέναντί του.

«Πρόκειται για το ληστρικό μέτρο, το οποίο οδηγεί σε οικονομική ασφυξία εκατοντάδες μικρά διαγνωστικά εργαστήρια και ιατρεία, αφού τους στερεί ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους», αναφέρει ο ΠΙΣ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Δείτε επίσης: Μεγάλη κινητοποίηση των κλινικοεργαστηριακών γιατρών στο Υπουργείο Υγείας με τη στήριξη ΠΙΣ και ΙΣΑ

Οι εργαστηριακοί και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία καλούν τα μέλη τους να είναι παρόντα σήμερα Παρασκευή 16 του Σεπτέμβρη έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 11:00 π.μ.!