Διαγνωστικά Κέντρα: Έξαλλοι με τις δηλώσεις Τσίπρα στην ΕΡΤ3 οι εργαστηριακοί γιατροί [vid]

  • Γιάννα Σουλάκη
Διαγνωστικά Κέντρα
Την οργή των εργαστηριακών γιατρών, αλλά και των Ιατρικών Συλλόγων πυροδότησαν δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τα Διαγνωστικά Κέντρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην ΕΡΤ3.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των  εργαστηριακών γιατρών, οι οποίοι μάλιστα απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο Μαξίμου, για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα Διαγνωστικά Κέντρα.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις πριν από λίγες ημέρες, υπέκρυπταν σχέδιο για να «περάσουν οι υποδομές του δημοσίου στα μεγάλα Διαγνωστικά Κέντρα», ενώ παράλληλα οι γιατροί «εκβίαζαν τον ΕΟΠΥΥ για να πάρουν προκαταβολικά χρήματα που δεν τους ανήκαν» ….

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού που εξόργισαν τον κλάδο:

Η απάντηση των εργαστηριακών γιατρών στον Αλέξη Τσίπρα

«Ο κλάδος των εργαστηριακών, κλινικοεργαστηριακών, ιατρών, πολυιατρείων και διαγνωστικών κέντρων διαμαρτύρεται εντόνως ,για την άγνοια και την αναλγησία, με την οποία εκφράστηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που έδωσε στην ΕΤ3, για τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια της χώρας τα οποία έχουν υποστεί οικονομική ασφυξία. Δεν γίνεται αντιληπτό από που προκύπτει ότι ζητάμε μπροστά λεφτά που δεν μας ανήκουν ,όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, ενώ αντιθέτως εξετάζουμε δωρεάν μας κουρεύουν τα δεδουλευμένα μας και μας πληρώνουν μετά από μήνες», ήταν η πρώτη αντίδραση των εκπροσώπων των Διαγνωστικών Κέντρων.

Διαγνωστικά Κέντρα: Η επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Με την παρακάτω επιστολή, ο κλάδος των Διαγνωστικών Κέντρων, ενημερώνει τον Πρωθυπουργό, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί, όπως λένε, αλλά και για τις αιτίες που τον οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

«Το σύνολο των «πολλών» χιλιάδων μικρών εργαστηρίων αλλά και των μεσαίων και μεγάλων ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο και τούτο κ. Πρωθυπουργέ διότι το Ελληνικό κράτος αναδεικνύεται ως ο χειρότερος εργοδότης που υπήρξε ποτέ στην χώρα μας. Συγκεκριμένα θεωρεί ότι πρέπει να αμείβει τις ιατρικές πράξεις με το 35% της δραχμικής αξίας του 1991″, αναφέρουν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τονίζουν ότι «το κράτος ουσιαστικά δημεύει τις αμοιβές της ιατρικής εργασίας. Οι αναγραφόμενες στα παραστατικά του ΕΟΠΥΥ αμοιβές είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται«.

Η λεηλασία των ιατρικών αμοιβών έχει «επιτευχθεί» σε τέσσερα βήματα, λένε τα Διαγνωστικά Κέντρα στην επιστολή τους στον πρωθυπουργό:

1ον) Οι αμοιβές των ιατρικών πράξεων έχουν καθηλωθεί δίχως καμία τιμαριθμική αναπροσαρμογή από το 1991

20ν) Από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επεβλήθη μείωση επί των τιμών μέχρι 30% με την ονομασία «Νέες ασφαλιστικές τιμές». Η ανωτέρω μείωση θεωρήθηκε παράνομη από το Συμβούλιο Επικράτειας. Παρόλα αυτά η διοίκηση αγνόησε και αγνοεί την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου διότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν σέβεται ούτε την ιατρική εργασία ούτε τις δικαστικές αποφάσεις.

30ν) Επί του εναπομείναντος ποσού ακολουθεί μείωση έως 45%, η νέα αυτή μείωση ονομάζεται Rebate

4ον) Επί του εναπομείναντος ποσού, μετά τη μείωση του Rebate ακολουθεί νέα μείωση ως Clawback με αποτέλεσμα η ιατρική εργασία να αμείβεται με το 30% έως 35% της δραχμικής αμοιβής του 1991.

«Δυστυχώς, το κόστος υγείας του Ελληνικού λαού αντιμετωπίζεται ως ανεπιθύμητη δαπάνη. Η γενικευμένη καταστροφή δεν αφορά μόνο τα λίγα μεγάλα νομίμως λειτουργούντα και αδειοδοτηθέντα διαγνωστικά εργαστήρια αλλά και τις δεκάδες μικρομεσαία και χιλιάδες μικρά των «πολλών»», τονίζουν οι γιατροί και καταλήγουν στην επιστολή τους με τα αιτήματά τους, που είναι:

1ον) Να αμειβόμαστε για την εργασία μας.

2ον) Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών μετά από τριάντα χρόνια.

3ον) Να σταματήσουνε οι Προκρούστιες λογικές που αφού ακρωτηρίασαν τα χέρια και τα πόδια μας ετοιμάζονται να μας αποκεφαλίσουν για να ταιριάξουν ανυπόστατα νούμερα που έχουν προκύψει από ανύπαρκτες μελέτες.

Εάν θεωρείτε ότι τα αιτήματα μας είναι δίκαια κάντε την ικανοποίησή τους πράξη.

Στην διάθεσή σας για ενημέρωση από αντιπροσωπεία μας.

Την επιστολή υπογράφουν:

  • Η Συντονιστική Επιτροπή
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.)
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε)
  • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. )
  • Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.)

Οι αντίδρασεις των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας και Θεσσαλονίκης:

«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, στην τηλεόραση της ΕΤ3, σχετικά με την απεργία των εργαστηριακών γιατρών είναι προσβλητικές για μία μερίδα γιατρών, που καθημερινά παρά τις συνεχείς μειώσεις, τις οποίες υφίστανται από τον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια, στηρίζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Το λιγότερο που θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία είναι η συμπαράσταση και η προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων τους, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η άγνοια για τα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι επικίνδυνη».

Σχολιάζοντας το θέμα ο Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Ι.Σ.Α. τόνισε τα εξής :

«Κανένας δεν έχει δικαίωμα να απαξιώνει την προσφορά των λειτουργών υγείας , δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που στήριξαν το σύστημα υγείας την ώρα που κατέρρεε από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση

Ο ΙΣΑ «καλεί τον Πρωθυπουργό να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να αναλάβει την ευθύνη για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η κυβέρνηση τα Ιατρικά Εργαστήρια, παραδίδοντας έτσι με τον τρόπο αυτό την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα».