Διάγνωση της βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε βρέφη απλά και χωρίς πόνο

  • Iatropedia
Μια πρωτοποριακή φορητή συσκευή που ανέπτυξαν ερευνητές προσφέρει μια εναλλακτική λύση στην σημερινή επώδυνη μέθοδο διάγνωσης της βακτηριακής μηνιγγίτιδας σε βρέφη, σώζοντας ζωές στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Η μέθοδος που ανέπτυξαν μηχανικοί Βιοϊατρικής από την Ισπανία και την Βρετανία συνδυάζει απεικονιστικές τεχνολογίες και αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας για τον εντοπισμό της ασθένειας σε μωρά με ένα απλό υπερηχογράφημα κρανίου… Προς το παρόν, ο μόνος τρόπος διάγνωσης της βακτηριακής μηνιγγίτιδας είναι η οσφυϊκή παρακέντηση, μια επώδυνη, δύσκολη και συχνά μη πρακτική διαδικασία καθώς υποβάλλει τα βρέφη σε μεγάλη ταλαιπωρία, ενίοτε δίχως λόγο.

Αντίθετα, η νέα συσκευή σαρώνει τις «πηγές» (fontanelle) δηλ. τα «μαλακά σημεία» των παιδικών κρανίων και η υψηλής ευκρίνειας εικόνα που παρέχει αναλύεται με αλγόριθμους σε δευτερόλεπτα υποδεικνύοντας αν υπάρχει κυτταροβρίθεια στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, χαρακτηριστικό σημάδι μόλυνσης. Σύμφωνα με τους Javier Jiménez, Carlos Castro, Berta Martí και Ian Butterworth, η συσκευή είναι απλή στην χρήση καθώς τοποθετείται πάνω από το fontanelle –το άνοιγμα μεταξύ των κρανιακών οστών που δεν κλείνει τους πρώτους δώδεκα μήνες– και αποτυπώνει σε εικόνα υψηλής ανάλυσης την περιοχή μεταξύ δέρματος και εγκεφάλου όπου αποθηκεύεται το εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Το σύστημα έχει ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία σε ένα μικρό δείγμα ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο La Paz καθώς και σε ex vivo ιστούς ζωικών μοντέλων. Τώρα, οι ερευνητές εξετάζουν πώς να κάνουν την συσκευή ακόμη μικρότερη.