Το διαδίκτυο ενημερώνει. Δεν αντικαθιστά τον γιατρό!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η αυτοδιάγνωση μέσω διαδικτύου, όπως και η επιλογή και λήψη φαρμάκων μετά από συζητήσεις σε… φόρουμ, αποτελούν πολύ επικίνδυνες πρακτικές.

‘Οπως επισημαίνει ο δρ Γιώργος Σάμπαλης, γενικός χειρουργός- λαπαροσκόπος, διευθυντής Χειρουργός στην Ευρωκλινική Αθηνών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περιοριστεί η πληροφόρηση μέσω διαδικτύου, η οποία είναι πολύτιμη και συνεισφέρει στην ενημέρωση της Κοινής Γνώμης πάνω στα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης».

Και προσθέτει:

«Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας πως κάθε περίπτωση είναι μοναδική, εξατομικευμένη και με τα δικά της ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν μπορούν να μπουν όλα κάτω από μια συνολική διαγνωστική ομπρέλα».

Δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί επίσης αυτό που έχει διαπιστωθεί από έρευνες στις μηχανές αναζήτησης, ότι δηλαδή το «ψάξιμο» ιατρικής λύσης μέσω διαδικτύου δεν περιορίζεται σε κάποια απλά συμπτώματα, όπως π.χ. «έχω πόνο στην κοιλιά» αλλά κλιμακώνεται επικίνδυνα αναζητώντας πιο «δραματικές» εκφάνσεις, του τύπου «συμπτώματα καρκίνου του εντέρου», ενώ η κατάληξη είναι η αναζήτηση τρόπων χειρουργικής αντιμετώπισης της υποτιθέμενης φανταστικής νόσου.

«Η εμπειρία πράγματι δείχνει πως πολλοί ασθενείς υπό το κράτος μεγάλου άγχους επισκέπτονται τα ιατρεία με πληροφορίες για συμπτώματα που ενδεχόμενα έχουν, αλλά και που επιθυμούν η διάγνωση του κλινικού ιατρού να ταυτίζεται με αυτήν του διαδικτύου», προσθέτει ο Δρ. Σάμπαλης, υπογραμμίζοντας ότι «η διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας, αποτελεί έναν αλγόριθμο σκέψης που έχει σχέση με την γνώση αλλά και την εμπειρία του κλινικού ιατρού και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την ούτως ή άλλως απαραίτητη ιατρική πληροφόρηση».