Δεν πάμε …ακόμα σε «κλειστούς προϋπολογισμούς» για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους

  • Iatropedia
"Ανάσα" φέρεται να πήραν οι άνθρωποι της φαρμακοβιομηχανίας καθώς η συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ξεκαθάρισε το τοπίο σε βασικά θέματα που τους ανησυχούσαν... Ο κ. Κουρουμπλής πιστεύει ότι η λίστα 3816 (με τα ΦΥΚ) έχει από το 2010 σκευάσματα που δεν έπρεπε να περιλαμβάνονται, (συνολικά περιέχει 311), με αποτέλεσμα να φτάνει το κόστος των 100% αποζημιούμενων αυτών φαρμάκων στα 700 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών του απάντησαν ότι τα φάρμακα αυτά είναι ούτως ή άλλως αποζημιούμενα κατά 100% κι ας εξετάσει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει κάποια στον προϋπολογισμό με τα νοσοκομειακά. Το θέμα είναι ποιός θα πληρώνει την υπέρβαση (clawback) και εδώ προτάθηκε να πληρώνουν μόνο οι εταιρίες που διαθέτουν φάρμακα της λίστας 3816... Νέα συνάντηση με τπν ΣΦΕΕ θα υπάρξει αύριο...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ειδική τεχνική επιτροπή θα συσταθεί άμεσα με την συνεργασία υπουργείου Υγείας και ΣΦΕΕ για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους για τα οποία δεν αναμένεται τελικά να υπάρξει «κλειστός προϋπολογισμός», όπως είχε πει κάποιες φορές στο παρελθόν ο κ. Κουρουμπλής.

Η επιτροπή θα είναι υπεύθυνση για τα φάρμακα αυτά που έχουν μπει στο «στόχαστρο» της ηγεσίας του ΥΥΚΑ καθώς ανεβάζουν την φαρμακευτική δαπάνη και συνηθ'έστερα δεν έχουν γενόσημα. Αυτό ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και το προεδρείο του ΣΦΕΕ, μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν γενικά για το φάρμακο και τις …»υποχρεώσεις» τις φαρμακοβιομηχανίας, ειδικά δε των πολυεθνικών.

Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε επίσης το θέμα των χρεών των νοσοκομείων, καθώς και του clawback, του rebate και του ΦΠΑ που πληρώνουν οι εταιρείες.

Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται συνεχώς σε συνενόηση και επικοινωνία με όλους τους φορείς προκειμένου να βρεθούν λύσεις οι οποίες θα είναι προς όφελος των ασθενών και της χώρας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ πάντως, με επικεφαλής τον πρόεδρο Πασχάλη Αποστολίδη, ζήτησαν μεταξύ άλλων να γίνεται συμψηφισμός clawback, rebate και ΦΠΑ με τα χρέη των νοσοκομείων.