“Δεν μπορώ να κάνω τον αστυνόμο”, δηλώνει η Διοικήτρια του “Γεννηματάς” για τους «θεριακλήδες»

  • Γιάννα Σουλάκη
Γεννηματάς
Η αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”, του νοσοκομείου με τις καταγγελίες, για γιατρούς και νοσηλευτές που παραβιάζουν τη νομοθεσία για το παθητικό κάπνισμα κι έχει επιβληθεί το πρώτο πρόστιμο από τους Επιθεωρητές Υγείας, μίλησε στο iatropedia.gr.

Η αναπληρώτρια Διοικήτρια κ. ‘Αννα Μάινα, υπεραμύνθηκε των ενεργειών που έχει κάνει ώστε να σταματήσει το κάπνισμα στο νοσοκομείο που διοικεί και στην ερώτηση, γιατί τα μέτρα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, απαντά ότι “δεν μπορεί να κάνει τον αστυνόμο”. Εντύπωση -αν όχι οργή- προκαλεί και η δήλωση “Ε, δεν καπνίζουν και μέσα στους θαλάμους των ασθενών”!!!!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Το τελευταίο περιστατικό στο “Γ. Γεννηματάς”

Το τελευταίο περιστατικό παραβίασης της εγκυκλίου Κικίλια για την απαγόρευση του καπνίσματος στα δημόσια νοσοκομεία, αφορά σε καταγγελία γυναίκας, η οποία μπαίνοντας στα γραφεία της χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου “την πήρε η μπόχα”, όπως λέει. Πριν φύγει, πρόλαβε και κατέγραψε με το κινητό της ένα αυτοσχέδιο τασάκι σε πλαστικό ποτήρι γεμάτο με αποτσίγαρα πάνω στο γραφείο των γιατρών.

Δείτε την καταγγελία: Αμετανόητοι οι “θεριακλήδες” του “Γεννηματάς” παρά την παρέμβαση Κοντοζαμάνη

Τα απανωτά περιστατικά προκάλεσαν και την παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος ζήτησε από τους Διοικητές των νοσοκομείων, στα οποία παρουσιάστηκαν κρούσματα, να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου. Ρωτήσαμε την κα. Μάινα, λοιπόν, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί από την φορά που επιβλήθηκε πρόστιμο σε υπάλληλο για κάπνισμα εντός του νοσοκομείου και μας απάντησε ότι έχει κάνει όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες:

“’Εχουν γίνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Από τις 15/7 ως διοικήτρια του νοσοκομείου έχω βγάλει έγγραφο για συμμόρφωση προς τον αντικαπνιστικό νόμο, έχω βάλει ταμπέλες σε όλους του χώρους του νοσοκομείου. Επαναπροώθησα το έγγραφο 20 μέρες μετά, έχω κάνει κλήση σε απολογία στην συγκεκριμένη υπάλληλο και της έχω στείλει έγγραφη επίπληξη γι’ αυτό. Έχω πάρει ό,τι μέτρα πρέπει από την πλευρά της διοίκησης”.

Δείτε επίσης – Πρόστιμα σε νοσοκομεία για το κάπνισμα: “Δεν γίνεται χωρίς πρόστιμα, να λειτουργήσει ο νόμος”, λένε οι γιατροί

Προς επίρρωση των λεγομένων της αναπλ. Διοικήτριας, το παρακάτω έγγραφο:

Ποιος προστατεύει τους ασθενείς όταν τα διοικητικά μέτρα δεν επαρκούν;

Η ερώτηση είναι εύλογη: Γιατί τα διοικητικά μέτρα δεν επαρκούν και δεν φέρνουν αποτέλεσμα; Η αναπληρώτρια Διοικητρια κυρία Μάινα, απαντά:

“Εγώ έχω κάνει ότι πρέπει ως διοικητής για να συμμορφωθούν με τον αντικαπνιστικό νόμο. Από κει και πέρα είναι και στη συνείδηση και την παιδεία του καθενός τι πιστεύει και τι θα πράξει. Ο αντικαπνιστικός νόμος, πρέπει να εφαρμοστεί οπωσδήποτε και κυρίως μέσα στον χώρο των νοσοκομείων, τι να σας πω…”

iatropedia.gr: – Σας το λέω γιατί ενδεχομένως αυτό να μην αρκεί. Δεν πρέπει να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα; Την περίπτωση των ελέγχων την έχετε σκεφτεί;

“Κοιτάξτε επειδή προέρχομαι από τον Πανεπιστημιακό χώρο είμαι της άποψης ότι θα πρέπει ο καθένας να μπορεί να καταλαβαίνει και να αντιλαμβάνεται σε ποιο χώρο βρίσκεται. Τώρα, είναι θέμα χωροφυλακής; Δηλαδή, πρέπει να υπάρχει ο βούρδουλας και η αστυνόμευση και ο φόβος για να επιβληθεί; Δεν ξέρω πως το εννοείτε;”

Iatropedia.gr – Αν κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής παρ’ όλα τα διοικητικά μέτρα δεν πειθαρχεί, o ασθενής που είναι στην ευθύνη σας, πως θα προστατευθεί;

“Κοιτάξτε δεν καπνίζουν μέσα σε θαλάμους ασθενών, δεν πιστεύω ότι καπνίζει κανείς μέσα σε θάλαμο ασθενών”.

Iatropedia.gr – Αν δηλαδή καπνίζει στο διπλανό γραφείο, δεν μεταφέρεται ο καπνός και στους θαλάμους;

“Εγώ αυτό που σας λέω είναι ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω τον αστυνόμο. Έχω να διοικήσω ένα ολόκληρο νοσοκομείο. Πως θα κάνω την αστυνόμο από τμήμα σε τμήμα, από γραφείο σε γραφείο σε ολόκληρο νοσοκομείο. ‘Οπως καταλαβαίνετε αυτό είναι αδύνατον”.

Καπνίζουν και στα νοσοκομεία Παίδων

Παράλληλα συνεχίζονται οι καταγγελίες για παράνομο κάπνισμα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, στην σελίδα καταγγελιών “STOP στο παθητικό κάπνισμα”. Σειρά αυτή τη φορά πήραν τα νοσοκομεία “Παίδων”.

Η κυρία που έκανε την ανάρτηση καταγγέλλει ότι στις 28 Αυγούστου επισκέφθηκε σε νυχτερινή ώρα  τα Επείγοντα του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με την κόρη της, που είχε τραυματιστεί.

Δείτε την ανάρτηση: