Δεν φαντάζεστε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να πειστεί κάποιος για υγιεινή διατροφή…

  • Iatropedia
Το να βλέπει κανείς εικόνες που δείχνουν την στένωση των αρτηριών της δικής του καρδιάς, μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πειστεί ότι έχει καρδιακή νόσο και να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολογίας που έγινε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

“Αντικρίζοντας τα κομμάτια συσσωρευμένου ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες τους ήταν σαφώς μεγάλο κίνητρο για τους ασθενείς», είπε μία εκ των επικεφαλής της μελέτης, η Rikke Elmose Mols, από το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus-Skejby στη Δανία.

Η έρευνα περιελάμβανε 189 άτομα που πρόσφατα είχαν διαγνωστεί με πρώιμο στάδιο καρδιακής νόσου. Οι μισοί είδαν μια εικόνα τομογραφίας των συσσωρευμένων όγκων ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς τους, μια κατάσταση που ονομάζεται ασβέστωση των στεφανιαίων αρτηριών.

Επιπλέον, μια νοσοκόμα μίλησε στους ασθενείς σχετικά με την σχέση μεταξύ της ασβέστωσης των στεφανιαίων αρτηριών και τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, και τους έδωσε συμβουλές σχετικά με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την διακοπή του καπνίσματος, τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, την λήψη ασπιρίνης και την μείωση της χοληστερόλης με στατίνες.

Το άλλο μισό των συμμετεχόντων δεν είδε αντίστοιχες εικόνες και τους δόθηκε απλά ένα έντυπο με οδηγίες πρόληψης, που περιλάμβανε συμβουλές για αλλαγές στον τρόπο ζωής και παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή νόσο.

Οι ασθενείς που είδαν τις εικόνες ήταν πολύ πιο πιθανό να στραφούν σε μια πιο υγιεινή διατροφή, να χάσουν βάρος και να σταματήσουν το κάπνισμα. Ήταν επίσης πιο πιθανό να συνεχίσουν να λαμβάνουν στατίνες, οι οποίες οδήγησαν σε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Μόλις 9% των ανθρώπων που είδαν τις αρτηρίες τους συνέχισαν να καπνίζουν σε σύγκριση με το 22% της ομάδας που έλαβε την συνήθη θεραπεία. Και μόνο το 44% των ατόμων που είδαν τα αιμοφόρα αγγεία τους συνέχισαν να τρώνε ανθυγιεινές τροφές έναντι του 64% των ατόμων στην ομάδα της συνήθους φροντίδας.

http://www.webmd.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς η μαύρη σοκολάτα συνδέεται με καρδιακά και εγκεφαλικό

Κολπική μαρμαρυγή: Οι 6 κανόνες πρόληψης