Δεκάδες κρούσματα αλλαντίασης στην Ευρώπη μετά από μπότοξ για αδυνάτισμα στην Τουρκία

  • Ρούλα Τσουλέα
αλλαντίαση
Τι αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), σε αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσίευσε.

Ολοένα περισσότεροι ασθενείς από την Ευρώπη, που υποβλήθηκαν σε γαστρικό μπότοξ στην Τουρκία, κατέληξαν να εκδηλώσουν αλλαντίαση, μία σοβαρή νευροπαραλυτική νόσο, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης  Ασθενειών (ECDC).

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, μέσα σε έναν μήνα (από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαρτίου) αναφέρθηκαν στις υπηρεσίες του 87 περιστατικά της νόσου. Όλα τους σχετίζονται με εγχύσεις αλλαντοτοξίνης (ενέσεις μπότοξ ) στο στομάχι με σκοπό το αδυνάτισμα.

Το γαστρικό μπότοξ έγινε σε δύο ιδιωτικά νοσοκομεία, ένα στην Κωνσταντινούπολη και ένα στην Σμύρνη. Όλες οι θεραπείες εκτελέστηκαν μεταξύ 3 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2023.

Το επακόλουθο ήταν να εκδηλώσουν αλλαντίαση 30 ασθενείς στη Γερμανία, δύο στην Ελβετία, από ένας σε Αυστρία και Γαλλία. Αρρώστησαν επίσης 53 άτομα στην Τουρκία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του ECDC.

Το ECDC είχε εκδώσει την πρώτη προειδοποίηση για τη νόσο στις 10 Μαρτίου. Έκτοτε όμως αυξήθηκαν σημαντικά τα περιστατικά στην Γερμανία και επανήλθε με νέα ενημέρωση.

Η Γερμανία ανέφερε ότι στους δικούς της ασθενείς είχαν χορηγηθεί δόσεις αλλαντοτοξίνης που κυμαίνονταν από 1.000 έως 2.500 μονάδες.

Τα συμπτώματα που εκδήλωσαν οι ασθενείς κυμαίνονταν από ήπια έως σοβαρά. Αρκετοί ασθενείς με σοβαρή αλλαντίαση χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ορισμένοι από αυτούς οδηγήθηκαν τελικά στην εντατική. Όλοι τους έλαβαν θεραπεία με αντίδοτο στην αλλαντοτοξίνη.

«Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας»

Το ECDC ενθαρρύνει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους όλοι όσοι ταξίδεψαν στην Τουρκία μεταξύ 3 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2023 για να υποβληθούν σε αυτή τη μέθοδο. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, εάν εκδηλώσουν συμπτώματα όπως:

  • Αδυναμία και κόπωση
  • Δυσκολίες στην αναπνοή ή/και
  • Δυσκολίες στην κατάποση

Το ECDC συνιστά στους πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγουν τις ενδογαστρικές ενέσεις αλλαντοτοξίνης για αδυνάτισμα στην Τουρκία. Όπως εξηγεί, οι τουρκικές Αρχές το ενημέρωσαν πως σε κλινικές των δύο νοσοκομείων οι γιατροί χορηγούσαν τις εγχύσεις της αλλαντοτοξίνης εκτός των ενδείξεων για τις οποίες είναι εγκεκριμένες. Οι κλινικές αυτές έχουν πλέον κλείσει και οι εμπλεκόμενοι υγειονομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τις Αρχές.

Έξι μορφές

Η αλλαντίαση είναι μία νόσος που προκαλείται κυρίως από το βακτήριο κλωστηρίδιο της αλλαντίασης. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης:

  • Η τροφιμογενής (αναπτύσσεται όταν κάποιος καταναλώσει μολυσμένο τρόφιμο)
  • Η βρεφική
  • Η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων
  • Η τραυματική (οφείλεται σε επιμόλυνση των πληγών)
  • Η ιατρογενής (οφείλεται σε θεραπευτικές ή αισθητικές ιατρικές πράξεις)
  • Η εισπνευστική

Η ιατρογενής αλλαντίαση, όπως αυτή που συνέβη στην Τουρκία, συνήθως οφείλεται σε χορήγηση μεγάλη δόσης αλλαντοτοξίνης.

Το ECDC επισημαίνει ότι τα συμπτώματα της αλλαντίασης μπορεί να είναι πολύ σοβαρά και επίμονα. Ακόμα και με τις διαθέσιμες θεραπείες, η πλήρης ανάρρωση μπορεί να χρειασθεί εβδομάδες και μήνες, προειδοποιεί. Δεν είναι, όμως, γνωστό το ποσοστό θνησιμότητας της ιατρογενούς αλλαντίασης. Στην τροφιμογενή φτάνει το 5-10% των περιστατικών.

Φωτογραφία: iStock