Δε σταματούν αν δεν πληρωθούν! Το χρώμα του χρήματος κρίσιμο για φαρμακοποιούς

  • Iatropedia
Ακόμη επιφυλακτικοί παραμένουν οι φαρμακοποιοί μετά την κυβερνητική σύσκεψη των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας για την αποπληρωμή των οφειλών τουλάχιστον του Μαρτίου που αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. Οι φαρμακοποιοί μάλιστα αναφέρουν ότι αν δε δούνε πρώτα τα χρήματά τους στους λογαριασμούς δεν προτίθενται να σταματήσουν την κινητοποίησή τους σύμφωνα με την οποία δε δίνουν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη η κυβέρνηση δε σκοπεύει να δώσει τα χρήματα αν δε διακόψουν. Τι αποφάσισαν οι αρμόδιοι υπουργοί και τι θα κάνουν οι φαρμακοποιοί;

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά να γίνει άμεσα η εκταμίευση των οφειλών του Μαρτίου προς τους φαρμακοποιούς. Πρόκειται για το ποσό των 70 εκατ ευρώ.

Ωστόσο οι αρμόδιοι υπουργοί δεν προτίθενται να δώσουν τα χρήματα εάν ο κάδος δε διακόψει την άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Και εδώ είναι που μπερδεύεται το πράγμα διότι οι φαρμακοποιοί από την άλλη αν δε δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους δε σταματούν.

Άλλωστε όπως αναφέρουν, παρότι είχε ανακοινωθεί ότι έχουν δοθεί 200 εκατ. για τους περασμένους μήνες οι επαγγελματίες της Αθήνας δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.

Όπως δηλώνει στο iatropedia ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αμπατζόγλου: “είναι εξαιρετικά θετικό ότι η κυβέρνηση βρήκε την αποπληρωμή όλου του Μαρτίου, πρέπει να δούμε τα χρήματα αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση του Απριλίου για το οποίο έχουν δεσμευτεί”.

Μόλις λοιπόν αποπληρωθεί ο Μάρτιος και ξεκινήσει η διαδικασία και για τον Απρίλιο οι φαρμακοποιοί θα συνεδριάσουν με θέμα τη διακοπή της κινητοποίησης τους.

Δήμητρα Ευθυμιάδου