Δάγκειος Πυρετός: Πολεμώντας τα κουνούπια-φορείς με βακτήρια και μοντέλα στο κομπιούτερ!

  • Iatropedia
Ερευνητές επεξεργάζονται μια νέα μέθοδο για την αποτροπή της διάδοσης του δάγκειου πυρετού η οποία προβλέπει την μόλυνση των ίδιων των κουνουπιών-φορέων της νόσου με το βακτήριο Wolbachia.

Ο ιός του δάγκειου πυρετού προσβάλει κάθε χρόνο περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους και μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών Aedes aegypti, αποτελώντας την κύρια αιτία ασθένειας και θανάτου στις τροπικές και υποτροπικές χώρες. Τώρα, οι επιστήμονες αποφάσισαν να πολεμήσουν την φωτιά με φωτιά: προσβάλοντας το κουνούπι με το συμβιωτικό βακτήριο Wolbachia και αναπτύσσοντας ένα μοντέλο υπολογιστή που προβλέπει πόσο αποτελεσματική είναι η μέθοδος σε διάφορα σενάρια.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, τα συγκεκριμένα βακτήρια ενδημούν στο 60% των εντόμων και θεωρούνται ίσως τα πλέον διαδεδομένα βακτήρια στην Γη. Ζουν στο εσωτερικό των κυττάρων των εντόμων και μεταδίδονται από γενεά σε γενεά μέσω των αυγών του ξενιστή τους. Αυτή η φυσική διαδικασία, σκέφτηκαν οι ειδικοί, μπορεί να γίνει «όπλο» για τον έλεγχο των κουνουπιών που μεταδίδουν μολυσματικές νόσους.

Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης, οι επιστήμονες διεξήγαγαν ένα πείραμα υπό «ρεαλιστικές συνθήκες» επιτρέποντας σε κουνούπια, μολυσμένα με Wolbachia και μη, να τραφούν με το αίμα Βιετναμέζων ασθενών με δάγκειο πυρετό προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο αποτελεσματικά μπλόκαρε το βακτήριο το πέρασμα του ιού της νόσου στον οργανισμό και το σάλιο των κουνουπιών, εμποδίζοντας την μετάδοση της ασθένειας μεταξύ των ανθρώπων. Το υπολογιστικό μοντέλο έδειξε ότι το εν λόγω βακτήριο θα μπορούσε να εξαλείψει την μετάδοση του δάγκειου πυρετού σε περιοχές όπου η παρουσία του ιού είναι χαμηλή ή μέτρια ενώ σε περίπτωση έντονης παρουσίας, το Wolbachia θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική μείωση της εξάπλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας;