COVID – γρίπη: Μειώθηκαν τα κρούσματα – 106 οι θάνατοι από κορονοϊό και 2 από γρίπη

  • Γιάννα Σουλάκη
COVID-19
Μείωση κρουσμάτων καταγράφεται στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξάπλωση των ιογενών λοιμώξεων στη χώρα.

Υποχωρεί περαιτέρω -σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα- η εξάπλωση όλων των εποχικών ιογενών λοιμώξεων στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, κατά την εβδομάδα μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου, εντοπίστηκε μείωση στη θετικότητα των κρουσμάτων, 106 θάνατοι ασθενών από COVID και 127 διασωληνωμένοι από την ίδια νόσο.

Από γρίπη κατά το ίδιο διάστημα, έχασαν τη ζωή τους 2 άνθρωποι.

Αναλυτικά:

Γρίπη

Στο επιδημιολογικό δελτίο αναφέρεται πως καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στις γριπώδεις συνδρομές στην κοινότητα, η οποία αφορούσε κυρίως τις ηλικίες 15 – 64 και άνω των 65 ετών.

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση, δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, ενώ καταγράφηκαν 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα.

Από τον Οκτώβριο, έχουν νοσηλευτεί 57 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και έχουν καταγραφεί 19 θάνατοι.

Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 261 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 256 (98%) ήταν στελέχη τύπου Α και 5 (2%) ήταν στελέχη τύπου Β.

Από τα 255 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 244 (96%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 11 (4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV, ηη θετικότητα παρουσίασε μείωση.

COVID

Για τον κορωνοϊό, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 127.

Καταγράφηκαν 106 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 64-98).

Η υπο-παραλλαγή ΌΜμικρον 5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. Το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές της Όμικρον 5.

Συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον 2 παραμένει η BA.2.75 ή Κένταυρος (45%), ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή CH.1.1 ή Όρθρος (25% ) και την υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή Κράκεν (20%).