Covid: Επιστρέφουν θερμόμετρα και μάσκες στη Νοτιοανατολική Ασία

  • Iatropedia newsroom
Θερμόμετρο για Covid
Ανησυχία για τυχόν ευρύτερη εξάπλωση των λοιμώξεων του αναπνευστικού

Οι κυβερνήσεις σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία επαναφέρουν τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της έξαρσης που παρουσιάζουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η Covid-19, τοποθετώντας και πάλι σαρωτές θερμοκρασίας στα αεροδρόμια και ενθαρρύνοντας τον κόσμο να ξαναβάλει τη μάσκα.

Στόχος είναι να επιβραδυνθεί η εξάπλωση διαφόρων λοιμώξεων, καθώς η συρροή Covid, γρίπης και άλλων παθογόνων του αναπνευστικού θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερες επιδημίες που θα δοκίμαζαν τις αντοχές των συστημάτων υγείας.

Τα κρούσματα Covid στη Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, ή τουλάχιστον αυτά που έχουν αναφερθεί, εκτινάχθηκαν σε 32.035 την εβδομάδα μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου από μόλις 22.000 την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

«Η αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η μείωση της ανοσίας του πληθυσμού και η αύξηση των ταξιδιών και των αλληλεπιδράσεων μέσα στην κοινότητα λόγω των μετακινήσεων του κόσμου λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς και της εορταστικής περιόδου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας. Τα κρούσματα που συνδέονται με την παραλλαγή JN.1, υποκατηγορία της BA.2.86, αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος περίπου το 60% των κρουσμάτων Covid στη Σιγκαπούρη.

Παρ’ όλο που οι αρχές της Σιγκαπούρης ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι παραλλαγές BA.2.86 ή JN.1 είναι πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η συνεχιζόμενη εμφάνιση της JN.1 δείχνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στο να διαφεύγει του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η JN.1 παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή», ανέφερε το CDC σε ανακοίνωσή του στις 8 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι στην Ινδονησία επανεγκατέστησαν σαρωτές θερμοκρασίας σε ορισμένα συνοριακά σημεία ελέγχου, ανέφερε η εφημερίδα Straits Times. Μεταξύ αυτών, και στο διεθνές αεροδρόμιο της Τζακάρτα.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας προέτρεψε επίσης τους Ινδονήσιους να αναβάλουν τα ταξίδια τους σε περιοχές που αναφέρουν αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, «να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό των δύο δόσεων, να φορέσουν μάσκες και να πλένουν τα χέρια τους και να μείνουν σπίτι εάν αρρωστήσουν».

Στη Μαλαισία, τα κρούσματα Covid σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα, φτάνοντας σε 6.796 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Δεκεμβρίου από 3.626 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αρχές στη Μαλαισία δήλωσαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και δεν επιβαρύνει το σύστημα.

Φωτογραφία: iStock