COVID-19: Την περίοδο που η Κίνα «έπαιζε κρυφτό» είχε 4.000 νεκρούς σε μία μέρα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
COVID-19
Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες οι επίσημες αρχές της Κίνας υποβάθμιζαν τα κρούσματα (σ.σ και τη νοημοσύνη μας) σε αμελητέο επίπεδο.

Η πραγματικότητα, όμως, ήταν πολύ πιο θλιβερή και έρχεται τώρα, έστω και με καθυστέρηση, στο φως μέσα από αποκαλύψεις της ίδιας της Κίνας. Στον βαθμό, λοιπόν, που μπορούμε (μετά απ’ όλα αυτά) να εμπιστευτούμε τα επίσημα νούμερα που δημοσίευσε σήμερα το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, η κατάσταση στην κορύφωση του τελευταίου κύματος COVID-19 είχε ως εξής:

  • Στις 22 Δεκεμβρίου του 2022 τα νέα κρούσματα είχαν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια σε μία μέρα
  • Στις 4 Ιανουαρίου του 2023 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 4.000 σε μία μέρα

Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δημοσιεύονται στον ιστότοπο του κέντρου, κοινοποιούνται μετά τη δήλωση το σαββατοκύριακο εξέχοντος κυβερνητικού επιστήμονα ότι το 80% του πληθυσμού των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων της Κίνας έχει ήδη μολυνθεί, κάτι το οποίο απομακρύνει την πιθανότητα μιας μεγάλης αναζωπύρωσης της νόσου κατά τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες.

«Γύρω στις 22 Δεκεμβρίου του 2022, ο αριθμός αυτών που μολύνθηκαν και ο αριθμός των επισκέψεων εμπύρετων εξωτερικών ασθενών έφτασε στην κορύφωσή του», αναφέρει το κέντρο, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων «να ξεπερνάει τα 7 εκατομμύρια την ημέρα και τον αριθμό των επισκέψεων εμπύρετων εξωτερικών ασθενών να κορυφώνεται στα 2,867 εκατομμύρια».

Σχεδόν 60.000 ασθενείς με COVID-19 πέθαναν στο νοσοκομείο έως τις 12 Ιανουαρίου, σχεδόν έναν μήνα μετά τον τερματισμό από την Κίνα της αυστηρής πολιτικής της για μηδενική COVID, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν ότι ο αριθμός αυτός πιθανώς υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό από τον πραγματικό αντίκτυπο της COVID-19 στη χώρα, καθώς αποκλείει εκείνους που πεθαίνουν στο σπίτι και επειδή πολλοί γιατροί είπαν ότι αποθαρρύνονται να αναφέρουν την COVID ως αιτία θανάτου.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγκόσμια ανησυχία για την Κίνα: Η ΕΕ ζητά «συντονισμένη προσέγγιση» μπροστά στην έκρηξη κρουσμάτων

ΠΟΥ: Πάνω από 22.400 εισαγωγές και 648 θάνατοι στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα από κορωνοϊό

COVID-19: Ρεκόρ τριετίας οι νοσηλείες στην Κίνα – 70% πρόσφατη αύξηση «παραδέχτηκαν» οι τοπικές Αρχές!

φωτό: iStock